Poboljšanje zdravstvene skrbi na Korčuli i Hvaru

VELA LUKA - Zahvaljujući jednogodišnjoj financijskoj potpori, specijalista gastroenterolog će tijekom 2023. jednom mjesečno vršiti specijalističke preglede i provoditi gastroenterološke postupke u ambulanti u Veloj Luci.

Potpisan je ugovor između Zaklade Vera i dr. Matko Miličić-Maleško i Doma zdravlja Dr. Ante Franulović o jednogodišnjoj financijskoj potpori projekta 'Razvoj specijalističko-konzilijarne zdravstvene skrbi u Domu zdravlja Dr. Ante Franulović u Veloj Luci. Vrijednost projekta je 7.920 eura.

Zaklada će financijski podupirati rad specijaliste gastroenterologa s radnim mjestom izvan otoka Korčule da tijekom 2023. godine, jednom mjesečno u trajanju dva radna dana, dakle kroz ukupno 12 dolazaka odnosno 24 radna dana, vrši specijalističke preglede pacijenata i provodi gastroenterološke postupke u gastroenterološkoj ambulanti u Veloj Luci.

Dom zdravlja Dr. Ante Franulović će organizirati dolazak gastroenterologa, osigurati potrebna materijalna i financijska sredstva za nesmetan rad gastroenterološke ambulante, organizirati ostale medicinske djelatnike i pomoćno osoblje, koordinirati termine pacijenata te osigurati najvišu razinu kvalitete pružanja medicinske usluge.

Rad specijaliste gastroenterologije u Domu zdravlja Dr. Ante Franulović doprinijet će povećanju standarda zdravstvene zaštite i samim time kvaliteti života na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu, bez potrebe da se takve vrste pregleda obavljaju u većim zdravstvenim centrima poput Dubrovnika i Splita.

Ovaj projekt nastavak je težnje osnivača Zaklade - hvaranina dr. Matka Miličića - da se na otocima njegovih predaka, Hvaru i Korčuli, poboljša zdravstvena skrb.

Tako Zaklada Vera i dr. Matko Miličić-Maleško od rujna 2022. godine financira dolazak liječnika specijalista u DZ Korčula, poput otorinolaringologa, pulmologa, hematologa, dermatologa i drugih, što će omogućiti više od 1.000 pregleda tijekom sljedeće dvije godine.

Od svibnja 2022. godine Zaklada financira i dolaske liječnika-specijalista u hvarsku ispostavu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, poput kardiologa i reumatologa, a u budućnosti i drugih specijalističkih grana medicine.

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško osnovana je 2022. godine s ciljem pružanja potpore pravnim i fizičkim osobama za poticanje i promicanje kulturno-umjetničke, znanstvene, obrazovne, zdravstvene, socijalne ili druge društvene djelatnosti kojom se promiče opća korist i djelovanje za opće dobro. U svom radu Zaklada je orijentirana na lokalnu zajednicu, prvenstveno otoke Hvar i Korčulu. Zaklada je u potpunosti financirana vlastitim sredstvima osnivača i trenutno je jedina zaklada sa sjedištem u Hvaru.

U Domu zdravlja Dr. Ante Franulović u okviru PZZ radi 10 timova obiteljske medicine, 5 timova dentalne medicine, ginekološka ambulanta, ambulanta medicine rada, patronažna služba i služba sanitetskog prijevoza. Također je razvijena i SKZZ, te u Domu zdravlja radi medicinsko-biokemijski laboratorij, rtg kabinet, ortopedska ambulanta, internistička ambulanta, oftalmološka ambulanta, dermatološka ambulanta, urološka ambulanta, otorinolaringološka ambulanta i psihijatrijska ambulanta. U zgradi Doma zdravlja svoju djelatnost također obavlja i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije te mikrobiološki laboratorij. Svoju djelatnost u Domu zdravlja obavlja i Županijski zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, koji organizira rad Hitne službe tima T1 u Blatu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Brod će jednom tjedno voziti liječnika na Ist i Molat
Grad Zadar osigurao je brod koji će jednom tjedno voziti liječnika na Ist i Molat. Radi se samo o privremenom rješenju za otočane koji su trenutno bez liječničke skrbi. Mjesni odbor Ist održao je sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem te se iznašlo privremeno riješenje po pitanju liječn…
Liječnica prije 25 godina Zagreb zamijenila otokom, a prvi pacijent bila joj je – bolesna ovca!
CRES/LOŠINJ - Ova pionirka telemedicine o životu na otoku ima samo lijepe riječi, a mladim kolegama poručuje da imamo prekrasnu zemlju te da nije u velikom gradu “sve najljepše”. Često se s naših otoka upozorava na odlazak stručnjaka raznih profila i samim time nedostatak mnogih usluga i sadržaja,…