1 min. čitanja

POBJEDA AKTIVISTA I RIBARA Sud zaustavio bušenje nafte u podmorju

POBJEDA AKTIVISTA I RIBARA Sud zaustavio bušenje nafte u podmorju
Foto: Wild Coast/Pixabay

Sud u Južnoj Africi naredio je naftnoj kompaniji Shellu zaustavljanje bušenja podmorja kod područja znanog kao Divlja obala, a kroz koje prolazi jedna od najvećih migracijskih ruta morskih životinja.

Kompanija Shell unajmila je seizmičko plovilo za istraživanje područja veličine oko 1800 četvornih nautičkih milja u potrazi za naftom i prirodnim plinom. Iako je istraživanje počelo prije mjesec dana, ekološki aktivisti podnijeli su tužbu kojom su tražili blokadu radova, a što je Visoki sud u Makhandi jučer i odobrio.

Sud je također naložio kompaniji Shell i ministru mineralnih sirovina da pokriju sve sudske troškove ekološkim aktivistima.

U obrazloženju presude stoji kako se Shell nije na odgovarajući način konzultirao s lokalnom zajednicom o pravilima ribarenja na tom području. Aktivisti su tvrdili da će seizmička istraživanja negativno utjecati na morske resurse, a time i na egzistenciju velikog broja ribara u tom području te na ekosustav.

S obzirom da su konzultacije s lokalnom zajednicom zakonski uvjetovane, a u ovom slučaju nisu provedene, sud je utvrdio da je Shellova dozvola za istraživanje nezakonita i nevažeća te je naredio hitno zaustavljanje svih radova, prenosi Greenpeace.

– Ovaj slučaj nosi ogroman značaj jer pokazuje da bez obzira o kojoj kompaniji je riječ, ista mora upozoriti lokalnu zajednicu na sve opasnosti koje njezino prisustvo sa sobom nosi. Presuda je samo kulminacija borbe lokalne zajednice za Divlju obalu te za priznavanje njihovih običajnih prava na zemljište i ribolov – istaknuo je odvjetnik Wilmein Wicomb iz Centra za pravne resurse.

Iz Shella su rekli Reutersu da poštuju odluku suda te da su stopirali radove dok ne pregledaju presudu. Radovi su zasad stopirani, a još nije potpuno jasno hoće li se i kada Shell žaliti na presudu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.