2 min. čitanja

Plutajući otoci od reciklirane plastike čistit će veliku tihooceansku nakupinu smeća?

Plutajući otoci od reciklirane plastike čistit će veliku tihooceansku nakupinu smeća?
Foto: Focaccia Prieto / Facebook

SVIJET - Plutajuće otoke okruživala bi mreža povezana sa sustavom za filtriranje vode koja bi prikupljala mikroplastiku i pročišćivala vodu, a u svakom od uspostavljenih gradova stanovalo bi oko 4.000 ljudi.

Veliki tihooceanski otok smeća ogromna je nakupina smeća, ponajviše plastičnog otpada, koja pluta središnjim dijelom Pacifika. Pluta na više od 1,6 milijuna četvornih kilometara oceana na području između Kalifornije i Havaja, a po procjenama sadrži više od 79.000 tona odbačene plastike.

Ovaj otok smeća uništava ekosustav te je uzrok velikog broja smrti među kitovima, dupinima, morskim pticama i ostalim životinjama koji obitavaju na ovom prostoru. Ne čudi stoga što se njegovo čišćenje smatra apsolutnim imperativom.

No, kako riješiti ovaj problem?

Arhitekti Juan Manuel Prieto i Clara Focaccia iz argentinske tvrtke Estudio Focaccia Prieto u suradnji s umjetnikom Maxijem Arayom predlažu Polimeropolis - niz divovskih plutajućih otoka koji čiste ocean. Polimeropolis je predstavljen kao konceptualni projekt koji se sastoji od niza urbanih prstenova mješovite namjene.

Foto: Focaccia Prieto / Facebook

Te plutajuće otoke okruživala bi mreža povezana sa sustavom za filtriranje vode koja bi prikupljala mikro plastiku i pročišćivala vodu. Svaki novi samostalni grad bio bi izgrađen od reciklirane plastike prikupljene na ovom području, prenosi Pun kufer.

Polimeropolis bi koristio plimno kretanje za generiranje čiste električne energiju te reverznu osmozu za stvaranje pitke vode. Povrh svega, u zatvorenim lagunama proizvodila bi se hrana koja bi hranila stanovnike na ovim plutajućim otocima. U svakom od ovih gradova stanovalo bi oko 4000 ljudi, a bilo bi predviđeno i mjesto za rekreaciju i zabavne sadržaje.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Tihooceanski otok smeća prvi je puta zamjećen prije 50 godina
Velika tihooceanska nakupina smeća oblikovala se unutar Sjevernopacifičkog oceanskog vrtloga i danas je neusporedivo veća nego što je bila 1973. godine. Časopis ‘Science News’ objavio je u veljači 1973. da su znanstvenici na oceanografskom putovanju u središnjem sjevernom Pacifiku bili izn…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.