2 min. čitanja

Plenković objavio: “Maske su pale, šaljemo oružje u Ukrajinu”

Plenković objavio: “Maske su pale, šaljemo oružje u Ukrajinu”
Foto: Vlada RH

Danas je održana sjednica vlade. Premijer Andrej Plenković govorio je o situaciji u Ukrajini, hrvatskim državljanima u toj ratom zahvaćenoj zemlji, o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine, slanju vojne pomoći Ukrajini…

Zanimljivo je da je točka dnevnog reda vlade pod nazivom “Prijedlog odluke o slanju pomoći” označena oznakom “povjerljivo”, prenosi Index.

“Sad su maske pale, žele okupirati najveću europsku zemlju”

– Svjedoci smo ničim izazvanog brutalnog napada ruske vojske na Ukrajinu i to kopnom, zrakom i s brodova. Nakon što smo tjednima slušali uvjeravanja ruske diplomacije da se nikakav napad ne sprema, sad su maske pale. Žele okupirati najveću europsku zemlju. Sad vidimo tko je s pravom upozoravao, a tko je obmanjivao svjetsku javnost – rekao je Andrej Plenković na početku.

“Hrvatski narod jako dobro zna što znači obraniti svoju domovinu od agresije. Za Hrvatsku nema dileme, mi možemo biti samo na strani demokratske i suverene Ukrajine. Rusiju i ruski narod pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod, da se vrate politici razuma i dijaloga”, dodao je Plenković.

– Za razliku od napada na Hrvatsku kad reakcija međunarodne zajednice nije bila na razini, u slučaju Ukrajine svjedočimo jedinstvenoj reakciji EU, koja je naučila pogrešku. Stavljeni smo pred gotov čin, nema mjesta kalkuliranju. Svjesni smo da će sankcije Rusiji imati posljedice i za EU i za Hrvatsku, ali Hrvatska i ostale članice EU odabrale su jedino ispravno – rekao je.

– Parlamentarna većina je jedinstvena. Jedinstvo i punu podršku mjerama koje poduzimamo kao vlada jutros je pokazala i parlamentarna oporba, što je važno i što osobito cijenim. Zato smo izglasali u saboru i rezoluciju o Ukrajini – rekao je Plenković.

“Šaljemo zaštitnu opremu i oružje vrijedno 124 milijuna kuna”

– Svjedočimo velikom elanu hrvatskog naroda prema bratskom ukrajinskom narodu. Hrvatska je još jednom pokazala solidarnost. Vlada je također brzo reagirala, već u prvim satima napada na Ukrajinu – rekao je.

– Podižemo stupanj pripravnosti za primanje izbjeglica, ali i za osiguranje opskrbe plinom te mjere zabrane ruskim letovima u hrvatskom zračnom prostoru. Hrvatska će se pridružiti odluci EU da se neke ruske banke isključe iz sustava SWIFT. Danas ćemo donijeti odluku i o slanju vojne pomoći Ukrajini, tu je zaštitna oprema i pješačko oružje u vrijednosti od 124 milijuna kuna – rekao je Plenković.

– Još jednom želim ponoviti. Hrvatska ne može pasivno promatrati agresiju na Ukrajinu, to bi značilo kapitulirati pred najgrubljim nasrtajem na međunarodno pravo. Mi našim potezima moramo stati na pravu stranu povijesti kako bismo poslali poruku da jako dobro razumijemo što se događa, na to smo i upozoravali. To je jedini pravi put. Hrvatska je podržala europski put Ukrajine, zajedno sa Zelenskim sam u prosincu potpisao deklaraciju kojom to jasno kažemo – rekao je.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.