2 min. čitanja

Plenković o obnovljenom samostanu za potrebe studija: "To je prava poruka za Makarsku i Dalmaciju"

Plenković o obnovljenom samostanu za potrebe studija: "To je prava poruka za Makarsku i Dalmaciju"
Foto: Frajevci Split

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Makarskoj na svečanosti otvaranja obnovljenog Franjevačkog samostana za potrebe studija Hotelijerstva i gastronomije splitskog Sveučilišta, na kojem će moći studirati 150 studenta.

Plenković je istaknuo je kako se ovim studijem u Makarskoj obnavlja visoko obrazovanje koje je u Makarskoj bilo prije 300 godina.

- Mi smo u fazi provedbe operativnog programa ulaganja oko milijardu eura u predškolsko obrazovanje to jest vrtiće - rekao je. Najavio je da će uskoro biti raspisan "veliki natječaj za obnovu škola".

- Cilj naše obrazovno politike je jednosmjenski sustav obrazovanja u školama - kazao je Plenković i pri tome podsjetio da učenici imaju besplatne knjige, obroke i prijevoz.

Pohvalio je splitsko Sveučilište zbog dobrog rejtinga na međunarodnim listama sveučilišta.

Na svečanosti je nazočio i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović koji je rekao kako je to velik dan za Makarsku jer postaje studentski grad. Spomenuo je i zasluge splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i bivšeg gradonačelnika Jure Brkana.

- Moram biti iskren i reći da oni imaju velike zasluge za ovaj studij u Makarskoj - kazao je Paunović i dodao kako postoje stvari za koje nisu potrebne "političke boje".

Obnoviteljski radovi na zgradi Franjevačkog samostana koštali su više od milijun eura, a na raspolaganju studija Hotelijerstva i gastronomije je oko 800 metra četvornih površine na tri etaže s pet predavaonica.

Uz predsjednika Vlade na svečanom otvorenju bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na studiju Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj trenutačno studira 100 studenata.

Najavio je da će se Vlada i Sabor baviti s trima temama budućnosti. Prva će biti energetika i klimatske promjene. Glavna tema budućnosti planeta i kontinenta i Hrvatske, kazao je Plenković i nastavio da ta tema određuje sve i glavna je globalna tema. Druga je tema digitalna transformacija, a treća najvažnija tema opstanka hrvatskog naroda će biti demografska revitalizacija.

Izvor: Hina/Vlada

PROČITAJTE JOŠ:

U obnovljenom samostanu u Makarskoj studij Hotelijerstva i gastronomije
U subotu je u Makarskoj održana svečanost otvaranja obnovljenog Franjevačkog samostana za potrebe studija Hotelijerstva i gastronomije splitskog Sveučilišta na kojem će moći studirati 150 studenta. Na svečanosti je sudjelovao predsjednik Vlade Andrej Plenković i pritom naglasio kako se o…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.