2 min. čitanja

Plenković, Nehammer i Söder obišli LNG terminal: “Ovo je ulaganje u budućnost”

Plenković, Nehammer i Söder obišli LNG terminal: “Ovo je ulaganje u budućnost”
Foto: LNG Hrvatska

OMIŠALJ - Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i premijerom Savezne države Bavarske Markusom Söderom obišao LNG terminal u Omišlju na Krku.

- Što se tiče energetske sigurnosti, Hrvatska je zaista sigurna. Mislim da je svima danas jasno da smo mi u prvom mandatu okončali dugu debatu treba li nam ovaj LNG terminal na Krku. Mi smo za njega dobili 101 milijun eura, naša Vlada je donije odluku da će dati još toliko. U njega su uložili i HEP i Plinacro, koji su i suvlasnici. Više od 60 posto plina koji konzumiramo u Hrvatskoj upravo je ukapljeni prirodni plin koji se ovdje regasificira. Kada bi bili sebični i egoistični, rekli bismo Hrvatska ima dovoljno, ali naša je želja u duhu europske solidarnosti, činjenicu da postoji ovakva kritična infrastruktura učiniti korisnom i našim susjedima - rekao je Plenković.

- Sad se stručnjaci moraju naći kako bi razradili detalje. Söder i ja ćemo se založiti za ovaj problem jer je on jako značajan. Mi smo u Austriji izrazili našu političku volju da se pridružimo ovom projektu. Potaknut ćemo naša privatna poduzeća da uđu u ovaj projekt - kazao je austrijski kancelar Nehammer, govoreći o planu proširenja kapaciteta LNG terminala na Krku.

Söder je istaknuo da je ovaj projekt jedna opcija za budućnost, a ne samo hitna mjera.

- Vidjeli ste u prezentaciji okvirne procjene koliko bi ta ulaganja zahtijevala sredstava ovisno o pravcu širenja. Ideja je da u zajedničkim dogovorima odredimo prioritete. Naravno da su tu važni i razgovori sa Slovenijom, a vidjeli ste da su ovi planovi za plinovode koji bi spajali Omišalj preko Slovenije s Austrijom i Bavarskom stari više od 10 godina. Dakle, ova tema nije od jučer. Mi bismo naravno zajednički nastupali prema Europskoj komisiji i tražili sufinanciranje ovih projekata. Što se tiče zakupa, postoje natječaji i onda se zainteresirani javljaju - kazao je Plenković odgovarajući na pitanja o vrijednosti investicije proširenja.

Dolina vodika


Söder je također rekao da će se ovaj plinovod moći iskoristiti i za zeleni vodik čiji će udio sve više rasti.

- Imat ćemo sve više obnovljivih izvora energije i ako bismo u tom smislu iskoristili ovaj plinovod, to je onda značajno za cijelu ovu energetsku prekretnicu u Europi. Želimo proširiti postojeće kapacitete, a onda ga koristiti i kao vodikovod - rekao je bavarski premijer.

- Presudno pitanje je ova tehnološka mijena. Ovo je ulaganje u tehnologije i energije budućnosti. Pet milijardi eura će stajati na raspolaganju za poduzeća kako bi mogli investirati u tehnologije budućnosti i osigurati neovisnost o fosilnim energentima i ruskim energentima - dodao je Nehammer.

Širenja kapaciteta LNG terminala kao budućnost energetike vidi i Plenković.

- O tome smo razgovarali i na summitu COP27. Hrvatska već na tome radi i sa Slovenijom i sjevernom Italijom. Ta ideja o dolini vodika ovdje, preko granična suradnja koja je konglomerat 34 kompanije, jedan je od konkretnih primjera - rekao je Plenković, prenosi N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.