2 min. čitanja

Plenković najavio: “Od 1. ožujka se otvaraju terase kafića, a mogući i treninzi u zatvorenim prostorima”

Plenković najavio: “Od 1. ožujka se otvaraju terase kafića, a mogući i treninzi u zatvorenim prostorima”
Foto: Boris Kačan

Premijer Plenković najavio je danas da će se od 1.ožujka otvoriti terase ugostiteljskih objekata, a omogućit će se i održavanje treninga u zatvorenim prostorima, uz odgovarajuće epidemiološke okvire. Istaknuvši da je po svim pokazateljima situacija bolja, dodao je da ona još uvijek zahtijeva veliki oprez. Vlada će nastaviti i s odgovarajućim praćenjem gospodarstva i poduzetnika te će nastojati izaći u susret što se tiče mjera očuvanja radnih mjesta.
Istaknuo je da su u Hrvatskoj u proteklih 10 tjedana zaredom brojevi padali i smanjeni su 11 puta.

U odnosu na prošli četvrtak, dodao je, ovaj se tjedan bilježi određeni porast brojeva novozaraženih.

Dodao je da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću utvrditi koji su uzroci toga trenda – je li to bilo zbog vala hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu ponašanja.

– U svakom slučaju i dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo, uz Dansku, zemlja koja ima najmanju tjednu incidenciju novozaraženih u Europskoj uniji – kazao je premijer Andrej Plenković i dodao da je dobro što je smanjen i broj novozaraženih i hospitaliziranih i onih na respiratoru i broj preminulih.

– Po svim pokazateljima situacija je bolja, ali i dalje zahtijeva veliki oprez – poručio je.

– Da bismo i dalje bili odgovorni u načinu na koji nastojimo zaštititi građane od koronavirusa, nakon niza konzultacija sa svim resorima intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima, uz propisane epidemiološke okvire – najavio je Plenković i dodao da će o tome detaljnije sutra govoriti članovi Stožera civilne zaštite.

Glede sporta, omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima, uz određene specifičnosti s obzirom na kontakt sportove i kolektivne sportove.

– Nastavit ćemo s odgovarajućim praćenjem našega gospodarstva i naših poduzetnika. Ministri Marić, Aladrović, Ćorić i ministrica Brnjac nastavit će dijalog sa zainteresiranim predstavnicima gospodarstva. Nastojat ćemo izaći u susret što se tiče mjera za očuvanje radnih mjesta, u okvirima onoga što je u ovom trenutku moguće – najavio je Plenković.

Još je jednom apelirao na oprez i praćenje situacije u drugim zemljama.

– Imamo nekoliko manjih žarišta u par županija u ovom trenutku, ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni – upozorio je, ali i dodao da su ove mjere primjerene situaciji u kojoj se nalazimo.

Također je dodao da se, ukoliko se situacija pogorša, uvijek mogu donijeti restriktivnije mjere.

– Nastojimo čuvati zdravlje, čuvati gospodarstvo, održati financijsku stabilnost, plaće, mirovine, naknade za radna mjesta i sve što radimo radimo u interesu hrvatskih građana s punom odgovornošću da to napravimo što je bolje moguće – poručio je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.