2 min. čitanja

Plenković na One Ocean summitu: “Jabučka kotlina sjajan primjer brze obnove ribljeg fonda”

Plenković na One Ocean summitu: “Jabučka kotlina sjajan primjer brze obnove ribljeg fonda”
Foto: Twitter

Ograničenje lova ribe u Jabučkoj kotlini sjajan je primjer kako se takvim mjerama brzo obnavlja riblji fond što može poslužiti kao primjer za druge situacije u Sredozemlju, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima nakon završetka samita One Ocean u lučkom gradu Brestu.

Jabučka kotlina, pojas od hrvatskog otoka Žirja do talijanske Ortone, sadrži gotovo četvrtinu ukupne biomase gospodarski važnih vrsta ribe sjevernog i središnjeg Jadrana, prenosi Hina.

Niz godina Jabučka kotlina bila je ribolovno područje odakle je dolazilo više od 30 posto koćarskog ulova hrvatske i talijanske flote. No, prelov je iscrpio riblji fond pa je od 2015. godine ribolov ondje ograničen.

Mjere su urodile plodom i fond je obnovljen.

– Nelovljenje ribe u Jabučkoj kotlini je sjajan primjer kako se takvim mjerama brzo obnavlja riblji fond koji može služiti za druge situacije na Mediteranu – rekao je Plenković novinarima.

Plenković je u govoru na samitu istaknuo da je očuvanje oceana jedan je od najvažnijih globalnih izazova i da Hrvatska želi poduzeti dodatne napore u borbi protiv onečišćenja mora i za očuvanje bioraznolikosti.

“Hrvatska daje vrlo jasan doprinos u borbi protiv plastičnog otpada”

Hrvatska je zabranila korištenje plastičnih vrećica i brojnih drugih jednokratnih proizvoda od plastike.

– Plastika se teško razgrađuje. Svaka plastika koja završi u Jadranu je negativna i za staništa životinjskih i biljnih vrsta, a užasno je negativna s aspketa čistoće Jadrana i privlačnosti Hrvatske kao turističke zemlje – rekao je hrvatski premijer novinarima.

Hrvatski premijer sudjelovao je na samitu One Ocean na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Naglasio je da Hrvatska kao pomorska zemlja želi biti primjer u borbi protiv onečišćenja oceana i mora.

Poručio je i da je na 40. godišnjicu Konvencije o pravu mora  potrebno napraviti maksimalan napor kako bi se zaključio sporazum o očuvanju bioraznolikosti iznad nacionalnih zakonodavnih okvira.

– Time bi se zajednički dao još jedan iskorak obvezujućeg karaktera koji bi smanjio efekte globalnog zatopljenja – rekao je novinarima.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.