2 min. čitanja

PLASTIČNA NIJE FANTASTIČNA Hvalevrijedan projekt 5 mladih Riječana i Rotary kluba Rijeka Novi Val

PLASTIČNA NIJE FANTASTIČNA Hvalevrijedan projekt 5 mladih Riječana i Rotary kluba Rijeka Novi Val
Foto: Rotary klub Rijeka Novi Val / Ilustracija

RIJEKA – Brojni mladi Europljani spremni su volontirati ili raditi za opće dobro u projektima u kojima njihov doprinos daje konkretan rezultat te pokazuje solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju. Pronalazak odgovarajuće prilike za volontiranje može biti teško. Zbog toga su osnovane Europske snage solidarnosti, program Europske unije na čiji se Natječaj u veljači ove godine prijavilo i petero mladih, entuzijastičnih Riječana.

Oni su Andrej Belančić, Paola Depope, Toni Holjević, Marko Mesarić i Mirna Pavić koji su u veljači ove godine na Natječaj odlučili prijaviti projekt „Plastična nije fantastična“, uz podršku Rotary kluba Rijeka Novi val. Projekt čiji je cilj podizanje svijesti sugrađana o štetnosti upotrebe jednokratne plastike, izabran je na natječaju u veljači kao jedan od 10 najboljih projektnih prijedloga u Hrvatskoj, za koji su odobrena namjenska sredstva financiranja u iznosu od 6.740,00 EUR.

– Na natječaj Europske snage solidarnosti javili smo se jer vidimo to kao jedinstvenu priliku za predstavljanje i provođenje svojih ideja unutar rastuće europske zajednice. Za temu naše inicijative odlučili smo se zbog aktualnosti problematike plastičnog otpada kao jednog od glavnih ekoloških izazova koji su pred nama u globalnoj borbi za okretanje negativnih trendova klimatskih promjena govori Toni Holjević, koordinator projekta.

U sklopu projekta organizatori su osmislili različite aktivnosti, predavanja i izložbe u Rijeci s ciljem dizanja svijesti svojih sugrađana i posjetitelja grada Rijeke o štetnosti plastike te poticanje na korištenje zamjenskih materijala i recikliranje.

Foto: Rotary klub Rijeka Novi Val

U sklopu akcije, organizatori će 7. studenog od 9:00 do 11:00 sati na glavnoj gradskoj tržnici, prodavačima i kupcima dijeliti dizajnirane platnene vrećice za dugotrajnu uporabu koju mogu koristiti prilikom kupovine. Isto će ponavljati kroz sljedećih 6 mjeseci, a sve aktivnosti uz ovaj projekt najavljivat će na Facebook stranici Rotary cluba Rijeka Novi val.

Subotnje vrećice samo su uvertira za izložbu fotografija koja će se održati od 09.11. do 16.11. na Korzu. Fotografije su snimili mladi riječki fotografi i zaljubljenici u fotografiju, a one prikazuju zagađenje okoliša jednokratnom plastikom, te različita i ponekad neuobičajena mjesta na kojima završe plastične vrećice, boce i brojni drugi artikli i ambalaža. Osim vizualnog djela izložbe, šetači na Korzu moći će i čuti neke zanimljive  činjenice vezane uz zagađenje plastikom koje će se emitirati nekoliko puta dnevno.

Organizatori se nadaju kako će fotografije, zajedno s porukama o štetnosti upotrebe jednokratne plastike, potaknuti naše sugrađane i posjetitelje grada Rijeke na odgovorniju upotrebu plastike jer – plastična nikako nije fantastična!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.