2 min. čitanja

Pijana pruga - Istarska atrakcija podno Učke

Pijana pruga - Istarska atrakcija podno Učke
Foto: Regional Express

U istočnom dijelu Istre, nedaleko od naselja Kožljak, smjestila se Pijana pruga, neobičnog imena i još neobičnijeg izgleda. Smještena je podno Učke, a ispred nje se prostire predivan panoramski pogled na zelenilo Čepićkog polja.

Danas je ova pruga izvan funkcije, pa na nekim mjestima čak i visi. No najzanimljiviji je upravo onaj dio zbog kojeg ju zovu „pijanom prugom“. Ide malo nakoso, pa naglo dolje, naglo gore...

Željeznička pruga je nekad povezivala Lupoglav i Štalije, a smještena je nedaleko od srednjovjekovnog naselja Kožljak. Pruga je dugačka oko 50 km, a gradili su je dobrovoljnim radom stanovnici Istre od 1948. do 1951. godine. Zadnja vožnja po njoj je bila u prosincu 2009. godine. Služila je za putnički prijevoz, kao i prijevoz robe, piše Regional Express.

Danas je popularna baš zbog dionice koju nazivaju pijana pruga i koju posjećuje sve veći broj ljudi. Zbog nagiba i urušavanja terena, nagnule su se i tračnice i lelujaju. Tih 500 metara pruga vijuga gore-dolje, visi u zraku, možete se pod nju i zavući, ili ispod nje sjesti i biti dio zaista neobičnog i rijetko viđenog prizora što je i kako priroda u stanju za kratko vrijeme učiniti od djela ljudskih ruku.

Uz prekrasne poglede prema Čepićkom polju i stijenama iznad jednostavno se prepustite uživanju.

Željeznica je to naime, koja se počela graditi 1948. godine za potrebe prijevoza raškog ugljena i duga je 52,7 kilometara od Raše do Lupoglava. Završena je 1951. godine i bila je u upotrebi sve do 2009. godine otkad propada.

Upravo zbog odrona koji su se na pruzi dogodili, ona se iskrivila i u međuvremenu je dobila naziv „pijana pruga“. Taj dio „pijane pruge“ nalazi se podno Učke, blizu naselja Kožljak.

Inače, prugu su gradili omladinci i „dobrovoljci“ kojima to i nije bio baš dobrovoljan rad pa su mnogi Istrani emigrirali u Italiju i dalje kako bi izbjegli mukotrpan rad na pruzi ili u rudnicima. Postojao je plan da se pruga poveže i s Rijekom radeći tunel Učku, međutim, to se nikad nije dogodilo, a pruga je u međuvremenu propala i danas je odredište izletnika.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.