2 min. čitanja

Peto podvodno hodočašće do kipa sv. Eufemije

Peto podvodno hodočašće do kipa sv. Eufemije
Foto: Grad Rovinj-Rovigno

ROVINJ - Ovogodišnjem slavlju Dana grada Rovinja-Rovigno i njegove zaštitnice, sv. Eufemije, pridružio se već petu godinu i Klub podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno podvodnim hodočašćem na repliku kipa ove svetice.

Ispred rovinjskog Kluba okupilo se sedamdesetak ronilaca, najvećim brojem istarskih, a nekolicina njih došla je iz susjedne Slovenije.

- Podvodnim se hodočašćem obilježava Dan grada i iskazuje se poštovanje prema našoj sv. Eufemiji na jedan sasvim originalan način. Ova itekako hvalevrijedna inicijativa ujedno promovira naš grad s obzirom na veliki odaziv ne samo domaćih ronioca, nego i onih diljem Istre, ali i izvan države. Podrška Grada Rovinja-Rovigno ovoj inicijativi je velika, a smatram da će tako biti i u budućnosti. Zahvaljujem se Klubu podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno na organizaciji i trudu, te sam siguran kako će se ova tradicija još dugo nastaviti - izjavio je ovom prilikom dogradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, David Modrušan, koji je pratio i podržao ronioce ove nedjelje.

Nakon jutarnjeg briefinga krenulo se nautičku milju od sjedišta Kluba, gdje se smjestio Banjol, otočić impresivne flore i faune s čak tri podvodne spilje, na kojem je još 2017. godine, na oko 14 metara dubine, postavljen brončani kip rovinjske mučenice kojeg je izradio sugrađanin Andrija Milovan.

- Ovo je naš doprinos Gradu u povodu slavlja njegove zaštitnice, a time je istovremeno obogaćena turistička ponuda Rovinja. Naš se Klub brine i o održavanju kipa, pa tako na početku svake ronilačke sezone odlazimo na Banjol kako bismo ga počistili. Znamo kako repliku posjećuju brojni domaći i inozemni ronioci po tome što nikada nije u potpunosti obrasla algama - govori predsjednik Kluba i inicijator ove ideje, Davide Brattoni.

I ove su se godine za sigurnost svih sudionika pobrinuli rovinjski vatrogasci.

Nakon povratka u Klub uslijedilo je druženje uz organizirani ručak, podjelu majica, ali i roniocima korisnu lutriju.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Četvrto podmorsko hodočašće na repliku kipa sv. Eufemije | | Morski HR
Povodom nadolazećeg blagdana svete Eufemije, ujedno dana grada Rovinja, 90 je ronilaca proteklog vikenda, vođeno rovinjskim Klubom podvodnih aktivnosti, pohodilo podmorsko hodočašće na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.