2 min. čitanja

PETICIJA: “NE izgradnji megalomanske marine u Prviću”

PRVIĆ – Klub Šibenčana u Zagrebu je ugostio prošlu subotu, 11. studenog, petnaestak uglavnom mladih ljudi, studenata i entuzijasta, koji vuku porijeklo s otoka Prvića, prenosi Pokret otoka. Povod sastanku je bilo nedavno izglasavanje prostornog plana Grada Vodica za područje “Perolin gat” u Šepurinama i ucrtavanje marine s komercijalnim vezovima površine 3 hektara u novi plan.

Za one koji si to ne mogu predočiti, 3 hektara je otprilike površina 4 nogometna igrališta što bi na otoku od samo 4,2 kilometra kvadratna značilo potpunu preobrazbu autohtonog krajobraza. Svi koji poznaju i vole otok ne žele niti pomisliti na razmjere takve devastacije niti vide svrhu u uništavanju izvornog ambijenta s prepoznatljivom mediteranskim kulturom u korist megalomanskog projekta kojim bi se otočka turistička ponuda izjednačila onoj susjednoga Grada Vodica.

Iako je na sastanku bilo najviše otočana porijeklom upravo iz Prvić Šepurina, pridružili su im se i oni porijeklom iz susjednog mjesta na otoku, Prvić Luke, u zajedničkoj ogorčenosti spram politike betonizacije obala i uništavanja kulturne i prirodne baštine u korist jednoličnoj i masovnoj turističkoj ponudi.

Upravo sinergija dvaju mjesta na otoku, Šepurina i Luke, prepoznata je na ovom sastanku kao veliki izazov i imperativ za sustavan i smislen razvoj otoka Prvića na temeljima kulturnog i znanstvenog nasljeđa Fausta Vrančića.

Photo: Boris Kačan

Na neformalnom druženju su podijeljena mišljenja uglednih hrvatskih stručnjaka iz područja nautičkog turizma, održivog turizma i oceanografije, koja se tiču mogućnosti izgradnje marine sa 190 vezova na području Perolinog gata. Analizirani su dokumenti povezani s problematikom (županijski plan, prostorni plan Grada Vodica, izvješća s rasprava, prostorni plan Prvića gdje su ucrtane promjene namjena zemljišta). Upoznavali su se otočani, s posebnim naglaskom na svoju struku i afinitete, kako bi posložili tim ovisno o načinu na koji svatko od njih može pridonijeti boljitku otoka Prvića.

I stručnjaci i otočani se slažu kako izgradnja marine u ovolikom obujmu i suprotno stavovima mještana, nema smisla te da bi UPU trebalo “prekrojiti” i na mjestu marine predvidjeti sportsku lučicu do 80 vezova. Marina, kakva je ucrtana u UPU, bi ozbiljno ugrozila prirodni sklad i identitet čitavog otoka, ističu otočani, uz zaključak kako se protiv izgradnje marine treba boriti svim sredstvima, ali prvenstveno izgradnjom kvalitetne strategije održivog razvoja i pronalaženjem alternativnog pravca gospodarskog razvoja otoka.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Antonia Dobrota, Pokret otoka

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.