3 min. čitanja

Petar Klovar postigao novi svjetski rekord u ronjenju na dah!

Petar Klovar postigao novi svjetski rekord u ronjenju na dah!
Foto: Press

Treća po redu disciplina na svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah u Limassolu na Cipru bila je FIM ili povlačenje po konopu, još jedna disciplina u kojoj je hrvatska reprezentacija uvijek opasna te je i ovaj put opravdala naziv favorita. Prije točno godinu dana Petar Klovar se tom disciplinom etablirao kao jedan od najvećih u povijesti kada je zaronio najdublji zaron na svijetu od 132 metra i postao svjetski prvak. Od onda se vlasnik rekorda promijenio prije dva mjeseca kada je Alexey Molchanov pomakao to na 133 metra, međutim Klovar je jučerašnjim nastupom vratio rekord u Hrvatsku na 135 metara, što je i najdublji zaron svjetskog prvenstva i naravno dovoljan za još jednu titulu svjetskog prvaka.

- Mnogi su rekli da će to biti rutinski zaron s obzirom da sam na treningu u Roatanu ronio 140 metara ove godine, međutim, uvjeti na  Karibima su gotovo idealni, dok na Cipru mogu biti izazovni, a svako svjetsko prvenstvo je samo po sebi posebno i teško se uspoređuje s treningom. Na kraju je zaron prošao točno po planu, ali svakako je zahtijevao puni fokus na zadatak. Tako duboki zaroni uvijek su teški, koliko god bili sigurni u sebe i dobro isplanirani. Jučer je čak bilo i nešto kurenta, što je inače bilo nezamjetno do sada na natjecanju, što dodatno otežava zaron, a i površina se malo rashladila što se itekako osjeti na pripremi u 0.3 mm odijelu. Međutim Mediteran ima tu neku posebnost i romantiku dok se upada u taj mrak i uvijek je lijepo tu napraviti dobar zaron, a ove godine je organizacija natjecanja odlična i vrlo je komotno za sportaše. Obranio sam svoja dva zlata što je bio cilj, tako da sada mogu već mislima biti u odmoru i edukacijama za ribolovce koje slijede u Listopadu na Lastovu – kazao je Petar Klovar.

No Hrvatska ima i druge snažne adute u ovoj disciplini pa je tako Sanda Delija, kojoj je isto ovo prva disciplina najavila svjetski rekord za žene koji iznosi 103 metra, međutim zbog problema s kompenzacijom ranije se okrenula i prepustila prvo mjesto Mađarici Korok te se našla na trećem sa brončanom medaljom. Za potpuni uspjeh kao i u CNF disciplini pobrinuo se Vitomir Maričić koji je zaronom na 124 metra stao na drugo mjesto te je Hrvatska i u ovoj disciplini osvojila 3 medalja i učvrstila svoju poziciju najtrofejnije reprezentacije ove godine. Iza Klovara i Maričića na trećem mjestu našao se Francuz Aulach sa 116 metara, dok je naš predstavnih Donat Faraguna ostvario osobni rekord sa 75 metara te se polako približava dvojcu Klovar-Maričić koji dominiraju prvenstvom.

Očekuje nas još jedna disciplina, CWT ili ronjenje monoperajom u kojoj će zbog najave lošeg vremena biti uzbudljivo, a odlučivati će se i o ukupnom pobjedniku svjetskog prvenstva.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.