3 min. čitanja

PAŽNJA! Od 1. lipnja u Primorsko-goranskoj županiji zabranjeno paljenja vatre na otvorenom

PAŽNJA! Od 1. lipnja u Primorsko-goranskoj županiji zabranjeno paljenja vatre na otvorenom
Foto: Pixabay

Na području Primorsko-goranske županije od sutra stupa na snagu zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru, a zabrana će vrijediti do 31. listopada. Za prekršitelje su predviđene rigorozne novčane kazne. Iz policije napominju da se paljenje vatre na otvorenom može odobriti iznimno na temelju pisanog zahtjeva koji može ili ne mora odobriti nadležna vatrogasna služba, uz uvjet organiziranja vatrogasnog dežurstva.

Od 1. lipnja pa do 31. listopada na otvorenom prostoru zabranjeno je:

-spaljivanje smeća, korova, papira, suhe trave i žbunja, šikara, gustog šumskog raslinja (šiblja), slame i kukuruzovine, strništa, otpadnih grana i lišća nastalih pri sječi stabala, bilja i ostalog otpada,

– bacanje šibica, opušaka i drugih gorećih i užarenih tvari na otvorene površine, osim na mjestima koja utvrdi pravna osoba koja gospodari ili upravlja otvorenim prostorom,

– improvizirano ložište vapnara, drugih objekata s otvorenim ložištem i roštilja koji se koriste na mjestima koja nisu određena za tu svrhu od pravnih osoba koje gospodare šumama i šumskim zemljištem, odnosno od nadležnog tijela jedinice lokalne i područne(regionalne) samouprave za ostale prostore kojima ne gospodare pravne osobe.

Foto: MORH – HRZ / M. Karačić

Otvorenim prostorom smatra se poljoprivredno zemljište, zaštićeni dijelovi prirode, šume, šumska zemljišta, zemljište u neposrednoj blizini šume, zemljište na kojem su građevine javne i poslovne namjene, obalni pojas, odlagalište otpada, gradski parkovi i okućnice.

Uvjeti u kojima je dopušteno ložiti vatru na otvorenom

Otvorenom vatrom ne smatraju se roštilji u metalnom ili vatrootpornom kućištu te improvizirani roštilji postavljeni na okućnicama u naseljenim mjestima. Navedeni roštilji mogu se koristiti ukoliko je oko njih najmanje metar i pol očišćenog zemljišta te uz obvezno postavljanje aparata za gašenje požara ili posude s vodom.

Za korištenje improviziranih ložišta potrebno je očistiti okolno zemljište od svih gorivih tvari u krugu od 3 metra od ruba roštilja uz postavljanje aparata za početno gašenje ili posude sa vodom.

Photo: Pixabay

Kazne za prekršitelje su rigorozne

U slučaju da loženje vatre nije prijavljeno, slijedi prekršajna prijava, a novčane kazne za prekršitelje kreću se od 500 do 1.000 kuna za fizičku osobu, od 2.000 do 10.000 kuna za pravnu osobu, odnosno od 1.000 do 5.000 kuna za fizičku osobu obrtnika.

Za one koji namjerno izazivaju požare kazne su još rigoroznije. Fizička osoba koja izazove požar kazniti će se novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana, a za slučaj izazivanja požara iz nehaja kazna je od 2.000 do 15.000 kuna.

Pravna osoba koja propustom izazove požar kaznit će se novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 kuna, a odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna.

Mogući uzroci požara

Dovoljan je trenutak nepažnje da nastane šteta dalekosežnih posljedica. Stručnjaci upozoravaju na neke od mogućih uzroka požara:

-različiti uređaji i aparati koji koriste električnu struju, plin ili lož ulje, a nepravilno rukovanje, neodržavanje i kvarovi mogu uzrokovati požare sa znatnim materijalnim štetama (npr. uključeno glačalo ostavljeno na stolu za glačanje bez nadzora, uključeno električno ili plinsko kuhalo i slično),

-prije odlaska na godišnji odmor ili izbivanja iz stana/kuće potrebno je provjeriti i onemogućiti sve izvore od kojih može nastati požar (struja, plin i drugo),

-odbacivanje gorućih šibica ili opušaka u plastične ili pletene koševe za otpatke ili na druge zapaljive materijale,

-odbacivanje opušaka iz vozila tijekom vožnje,

-ostavljanje u vozilu upaljača na dohvat sunčevim zrakama,

-igra djece sa šibicama ili upaljačem, odnosno pušenje na skrovitom mjestu,

-ukrašavanje prostora svjetiljkama i svijećama, naročito u vrijeme blagdana i proslava,

-paljenje logorske vatre,

-roštiljanje u prirodi.

Oprezno stoga s vatrom i ukoliko ne možete izbjeći paljenje vatre na otvorenom prostoru, o tome obavezno obavijestite najbliže vatrogasno društvo koje će vam dati daljnje upute.

Podsjetimo, u Dalmaciji je ista zabrana na snazi još od 1. svibnja.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

OPREZ! Od danas na snazi zabrana paljenja vatre na otvorenom prostoru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.