3 min. čitanja

'Paški mališani' sudjelovali u posljednjem ovogodišnjem ričavcu

'Paški mališani' sudjelovali u posljednjem ovogodišnjem ričavcu
Foto: Dječji vrtić 'Paški mališani'

PAG - Ričavac je dio karnevalskih običaja u Pagu koji se održava četvrtkom. Podrazumijeva obilazak domova nakon čega se ričavci okupljaju na trgu gdje uz Paško kolo, pjesmu i smijeh, hvale ili kude domaćine.

Djeca iz Dječjeg vrtića 'Paški mališani' obilježila su jučer posljednji ričavac ovogodišnjeg Paškog zimskog karnevala.

Ričavac je dio karnevalskih običaja u Pagu koji se održava četvrtkom, a tijekom kojega maškarane grupe obilaze kuće, kucaju na vrata i kada im domaćin otvori, zapjevaju te za to dobiju poklon.

Djeca su ričavac najprije održala u vrtiću, a nakon toga i na Trgu Petra Krešimira IV, paškoj pjaci. Pjacom su se širili pjesma, ples i radost, a sve uz zvuk Paškog kola, navodi se na stranicama Dječjeg vrtića 'Paški mališani'.

Starije skupine, Tići i Leptirići, posjetile su i sjedište gradske uprave Grada Paga gdje su s gradonačelnikom Grada Paga Antom Fabijanićem i zaposlenicima podijelili karnevalski duh i na taj način pridonijeli očuvanju paške karnevalske tradicije.

Inače, ričavac, nekad masovan, danas okuplja samo nekolicinu ljubitelja starih paških običaja. To je bio običaj okupljanja grupa maškara, ričavaca, četvrtkom navečer, kako bi obilazili domove. Cilj maškarane grupe je privući pažnju domaćina, te dobivanje nagrade (čašćenje).

Tri tjedna prije zadnjih dana karnevala, maškarane se grupe, od 5 -10 članova, okupljaju četvrtkom navečer i obilaze domove Pažana, pa uz dreku, viku, buku i prigodnim pjesmama potiču domaćina da im otvori vrata. Takve nezvane goste domaćin prihvaća ili odbija gostoprimstvo.

Domaćin nudi maškarama jelo i piće, a ugošćene maškare, ričavci, uzvratit će pjesmom i plesom, piše 'Baš nas briga'.

Ukoliko domaćin odbije u svoj dom primiti ričavce, oni će odgovoriti osvetom - bukom oko kuće, premještanjem stvari po dvorištu ili postavljanjem vijenaca od proklijalog luka i kapule. Odbijanje ričavaca bilo je rijetko, jer su se domaćini izlagali opasnosti da se o njima ružno govori.

Nakon takvih obilaska, ričavci se okupljaju na trgu, pijaci, gdje uz Paško kolo, pjesmu i smijeh, prepričavaju doživljaje te večeri, hvaleći ili kudeći domaćine.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Mali Kastavci pravi su čuvari lokalne tradicije
Braća Frano i Andre postali su neizostavni ukras ‘Pusta va Kastve’. Iako još mali, pravi su poznavatelji pusnih običaja. Kastavci mjeseca siječnja, supersimpatična braća Frano i Andre Poropat, postali su neizostavni ukras ‘Pusta va Kastve’. Članovi su Frlanskih zvončara i pravi su poznavat…
Novljanski mesopusni običaji - narodno kolo i uskočke nošnje
Novljanke i Novljani uskoro će zaigrati narodno kolo u živopisnim nošnjama uz zvukove junačkih i domoljubnih pjesama muškaraca odjevenih u uskočke nošnje. Čim prođu novogodišnji blagdani, u primorskim mjestima počinju pripreme za tradicionalne pokladne svetkovine - mesopusne narod…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.