3 min. čitanja

Pao s kruzera i preživio 20 sati borbe s morem, meduzama i morskim psima

Pao s kruzera i preživio 20 sati borbe s morem, meduzama i morskim psima
Foto: Twitter

Proveo je gotovo 20 sati sam, plutajući u vodama Meksičkog zaljeva nakon što je pao s kruzera i spašen na američki blagdan Dan zahvalnosti. James Michael Grimes ispričao je o tom iskustvu za ABC -jevu emisiju Good Morning America, rekavši da ga je to naučilo da ne uzima život zdravo za gotovo.

- Moj najgori strah je utapanje i to je bilo nešto s čime se nisam želio suočiti. Želio sam ponovno vidjeti svoju obitelj. Gotovo sam umro na putu da se izvučem odatle. No nikada nisam prihvaćao da je to to i da će ovo biti kraj mog života - započeo je svoju nevjerojatnu priču James Michael Grimes

28-godišnjak iz Lafayettea u Alabami bio je s 18 rođaka na krstarenju u Cozumelu u Meksiku, kada je nakon zabave nekako završio u moru.

- 23. studenog pobijedio sam na natjecanju sviranja zračne gitare održanom na krstarenju i popio sam par pića. Sjećam se da sam sestri oko 23 sata te prve večeri na brodu rekao da idem u wc - ispričao je. Što se zatim dogodilo, ostaje nejasno. Rekao je da se ne sjeća pada u more, ali tvrdi da nije bio pijan.

- Kad sam se osvijestio, bio sam u moru bez ikakvog plovila na vidiku - ispričao je.

Rekao da je štedio energiju, koristeći tehnike plivanja za održavanje na površini.

- Nisam mogao toliko plutati sam. Dakle, moralo je biti da me sam Bog sačuvao, jer me nešto držalo cijelo vrijeme dok sam bio bez svijesti - uvjeren je on.

Jedan od časnika američke obalne straže koji ga je kasnije spasio, tehničar za preživljavanje u zrakoplovstvu Richard Hoefle, rekao je za CBS News kako vjeruje da je Grimesu "ostalo oko 30 sekundi do minute prije nego što bi ga izgubili".

- 28-godišnji muškarac imao je "nevjerojatnu volju za preživljavanjem - rekao je Hoefle.

Borba za život nasred pučine

U jednom trenutku, Grimes je rekao da je mislio da je vidio peraju morskog psa, nakon čega ga je udario nogom. Pronašao je i nekakav drveni štap, za kojeg mu se činilo da je bambus, pa ga je žvakao.

- To mi je dalo neku vrstu okusa u ustima osim slane vode - rekao je.

Kako je vrijeme prolazilo i sunce je počelo zalaziti, Grimes je rekao da je more počelo biti hladnije.

- Tada sam pomislio koliko ću još morati biti ovdje. Pad me nije ubio, a morska stvorenja me nisu pojela. Osjećao sam se kao da mi je suđeno da se izvučem odavde - pomislio je.

Zatim je ugledao svjetla tankera i počeo plivati prema njemu.

- To je bio moj posljednji nalet energije. Skoro svaki dijelić snage koju sam imao, iskoristio sam da pokušam uspjeti - kazao je i ispričao da je Obalna straža dva ili tri puta kružila oko tankera tražeći ga.

- Skinuo sam čarape i odjeću kojom sam mahao oko glave, pokušavajući učiniti nešto gdje me mogu vidjeti, a kad me to svjetlo konačno pogodilo, kao da sam čuo:

- Pronašli smo ga - i vidio sam tipa kako silazi iz helikoptera i ... Odmah sam pomislio:

- Čovječe, vidio sam svjetlo.

Grimes je spašen oko 14:30 po lokalnom vremenu 24. studenog, oko 20 nautičkih milja od obale Jugozapadnog prolaza u Louisiani. Rekao je da se sjeća kako je rekao svom spasitelju da je gol, na što mu je ovaj kazao da je to u redu.

- Rekao mi je da se držim prsluka za spašavanje, a ja sam samo razmišljao "Hvala, bio si poput anđela čuvara koji dolazi po mene" - rekao je.

Prošlo je tjedan dana od incidenta, a Grimes je ispričao da mu je to iskustvo otvorilo oči. Dok se oblačio u hlače koje je planirao nositi na krstarenju, Grimes je rekao da je u džepu hlača pronašao bogatstvo kolačića na kojem je pisalo "Život je plaža. Uživajte u valovima."

Iako potresan, Grimes je rekao da ga to iskustvo neće obeshrabriti da krene na još jedno krstarenje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.