2 min. čitanja

PANIKA NA SREDOZEMLJU Nitko nije znao gdje će pasti kineska raketa iz svemira

PANIKA NA SREDOZEMLJU Nitko nije znao gdje će pasti kineska raketa iz svemira
Foto: Twitter

Ostaci kineske rakete Dugi marš 5B (engl. Long march 5b) koji su nekontrolirano padali na Zemlju i natjerali nekoliko aerodroma na zatvaranje zračnog prostora i obustavu leta pali su u Tihi ocean, objavilo je Svemirsko zapovjedništvo američke vojske.

Kako su izvijestili španjolski mediji, promet je na kraće vrijeme bio obustavljen u Barceloni, Tarragoni i Ibizi, što je utjecalo i na ostali zračni promet u Španjolskoj, javlja Zimo.

Zatvaranje je počelo 9:19 ujutro po lokalnom vremenu i bilo je predviđeno da traje oko 40 minuta jer se očekuje da će u tom periodu ostaci kineske rakete prelijetati Španjosku.

Eurocontrol je izvijestio o ponovnom ulasku u atmosferu kineske rakete, a španjolski prijevoznik Iberia putem Twittera je upozorio da će to utjecati na njihove letove.

Zbog rizika povezanog s prolaskom svemirskog objekta CZ-5B kroz španjolski zračni prostor, letovi su potpuno ograničeni od 9:38 do 10:18 u Kataloniji i drugim dijelovima, izvijestila je Civilna zaštita Katalonije.

Nešto poslije 11 sati pojavile su se prve informacije da je kineska raketa viđena pri ulasku u atmosferu, i to iznad australskog Melbournea, što je bilo u skladu s predviđenom orbitom ulaska. Otprilike u to vrijeme ušla je iznad atmosfere južnog Pacifika, prema Svemirskom zapovjedništvu američke vojske.

Podsjetimo, radi se o raketi koja je lansirana 31. listopada i nosila je treći modul kineske svemirske postaje. Nakon što je modul dostavila do postaje, raketa je počela svoj nekontrolirani povratak u Zemljinu atmosferu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.