3 min. čitanja

Panel diskusija Pomorske škole u Splitu o važnosti promicanja ekologije mora i održivog ribolova

Panel diskusija Pomorske škole u Splitu o važnosti promicanja ekologije mora i održivog ribolova
Foto: Pomorska škola u Splitu

SPLIT - Gostovali su eminentni stručnjaci i bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera koji radi na koćarici, a sudionici su se kroz diskusiju složili po pitanjima potrebe promicanja ekologije mora i održivog ribolova.

Kroz školski projekt 'Ćakulajmo o moru' Pomorske škole u Splitu po prvi put u Republici Hrvatskoj objedinila se znanost, visokoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje srodnih struka u cilju dodatne edukacije i savjetovanja učenika ribarsko-nautičkog smjera.

Napomenimo, četverogodišnje  obrazovanje ribarsko-nautičkog tehničara može se upisati jedino u Pomorskoj školi u Splitu. Bivši učenici škole rade na ribarskim brodovima, a obrazovanje većinom nastavljaju na Sveučilišnom odjelu za studije mora i Pomorskom fakultetu u Splitu, priopćili su iz Pomorske škole.

Foto: Pomorska škola u Splitu

Gosti u projektu bili su eminentni stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu i bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera koji radi na koćarici inače student Pomorskog fakulteta u Splitu.

Koncept gostovanja osmišljen je na način da učenici tijekom prezentacija, predavanja i kroz 'ćakule' o morskom svijetu, održivom ribolovu i ekologiji mora dobiju stručne odgovore za sva područja njihovog interesa, daljnjeg školovanja i rada u struci.

Na prvom školskom panelu dr. sc. Nedo Vrgoč pomoćnik ravnateljice Instituta za oceanografiju i ribarstvo učenicima je prezentirao utjecaj ribolova na biološku raznolikost, značaj Jabučke kotline i provedbe mjera zaštite, aktualno stanje populacija ovog mrjestilišta i rastilišta gospodarski važnijih vrsta uz osvrt na međunarodnu znanstvenu suradnju i suradnje Instituta sa ribarima.

Foto: Pomorska škola u Splitu

Doc. dr. sc. Marin Ordulj, zamjenik pročelnice Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu, čiji je istraživački interes ekologija morskih mikrobnih zajednica u vodenom stupcu s posebnim osvrtom na morske viruse i njihov učinak na mikrobne zajednice, učenicima je prezentirao ustroj Odjela, rad u laboratoriju, te nastanak prvog piva na svijetu napravljenog pomoću kvasca izoliranog iz mora.

O radu na koćarici pričao je Darko Jurin bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera i student Pomorskog fakulteta u Splitu. Uz kapitalca, fotografijama s terena dočarao je i jedan neobičan 'ulov' te iskustvo - deblo koje je uništilo mrežu. Naglasak je stavio na vrstu i količinu otpada, prvenstveno plastike, koju izvuče te važnost njezinog uklanjanja iz mora.

Učenici eko grupe 'Zdravo more' naveli su primjere raznovrsnog otpada kojeg su uklonili iz morskog okoliša u brojnim dosadašnjim eko akcijama, a kroz diskusiju svi sudionici su se složili po pitanjima potrebe promicanja ekologije mora i održivog ribolova.

Kroz nova stručna gostovanja u školi i posjete učenika ribarsko-nautičkog smjera s Institutom za oceanografiju i ribarstvo i Sveučilišnom odjelu za studije mora dogovorena je daljnja suradnja. Mentori projekta 'Ćakulajmo o moru' su Marijana De Marchi (prof. ribarsko-nautičke skupine predmeta) i Ivan Roščić (prof. nautičke skupine predmeta, voditelj smjene).

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Učenici ‘ćakulali o moru’ s kapetanom Žarkom Buljevićem
U Pomorskoj školi Split održano je gostovanje kapetana Žarka Buljevića povodom obljetnice prelaska Arktičkog oceana LNG tankerom s opasnim teretom ukapljenog plina. Kapetan Žarko Buljević ispisao je stranice pomorske povijesti kao prvi kapetan na svijetu koji je LNG tankerom s teretom ukapl…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.