8 min. čitanja

PANDORINI DOKUMENTI OTKRIVAJU Vile na otoku Šipanu financirao i bivši ruski ministar!

PANDORINI DOKUMENTI OTKRIVAJU Vile na otoku Šipanu financirao i bivši ruski ministar!
Foto: Oštro

ŠIPAN – Luksuzno zdanje na Šipanu koje je izgradila hrvatska tvrtka Mikado financiralo se iz 37,5 milijuna eura zajmova iz offshorea. Od toga je većinu ugovorima preuzela tvrtka bivšeg ruskog ministra Igora Jusufova, otkrivaju Pandorini dokumenti. Mikadu je država zbog turističkih ulaganja povratila najmanje 3,5 milijuna eura poreza, piše portal Oštro.

Vruće je ljetno popodne sredinom kolovoza u Šipanskoj Luci. Na kraju mjesta nekolicina kupača sjedi na skalama ispred vrata luksuznog zdanja opasanog bijelim zidom.

S druge strane zida dron slučajno hvata usamljenu ženu dok pliva u bazenu. Kada shvati da je se snima, stavlja bijeli šešir na glavu i nestaje.

U Šipanskoj luci, koja je prema posljednjem popisu stanovništva imala upisanih oko 200 stanovnika, nitko ne zna tko je ona. Kao što se ne zna ni tko su inače rijetki posjetitelji ovog luksuznog zdanja.

Na tom se mjestu prije 11 godina nalazila tek zapuštena stara vila Katino obrasla u raslinju i maslinama. Tada ju je za četiri milijuna eura kupila zagrebačka tvrtka Mikado, koju je 2004. godine osnovao ruski građanin s hrvatskom putovnicom – Konstantin Veniaminovič Gološčapov.

Imanje posjetila Kolinda Grabar Kitarović

Podaci iz Pandorinih dokumenata koje je dobio međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) te ih podijelio s partnerima, otkrivaju kako su šipanska vila i okolno zemljište kupljeni zajmovima iz poreznih oaza. A u narednim godinama u tvrtku Mikado slilo se još 33,4 milijuna eura iz ukupno sedam offshore tvrtki.

Vlasništvo njih šest nije poznato. No kad je posljednja na sebe preuzela sve dugove prošlih, bila je u stvarnom vlasništvu bivšeg ruskog ministra energetike.

Tim je novcem obnovljena stara vila te su sagrađene još tri, a tvrtka Mikado je iz ruku Gološčapova prelazila prvo u vlasništvo jedne pa druge panamske tvrtke. Zbog ulaganja u »turističke objekte« 2015. godine je Mikado dobio povrat poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 3,5 milijuna eura.

Vile, međutim, nisu poslužile za tu svrhu iako su u srpnju 2016. godine registrirane kao smještaj za turiste s pet zvjezdica. Istog je mjeseca imanje posjetila i tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Vlasnik Mikada danas je tajnovita švicarska tvrtka Realty Investments. O njoj se zna jedino to da joj je predsjednik uprave počasni konzul Litve u Švicarskoj Graziano Pedroja, koji je i član upravnog odbora u švicarskom Sentinel Holdingu, koji je nakon osnutka 2017. godine kao stručnjaka angažirao supruga bivše predsjednice Jakova Kitarovića.

Putinov maser osnovao tvrtku u Hrvatskoj

Konstantin Veniaminovič Gološčapov, ruski državljanin kojeg tamošnji mediji nazivaju Putinovim bivšim maserom, 2004. godine osnovao je tvrtku u Hrvatskoj. Dao joj je ime Mikado po prvim slovima svoga imena te imenima supruge i četvero djece.

Gološčapov je 2008. godine kao hrvatsku adresu naveo jednu stambenu zgradu u zagrebačkoj četvrti Vrbik. Sljedeće godine Mikado je dobio tri zajma od offshore-tvrtke iz Oštru nepoznate jurisdikcije, koji su poslužili za kupnju oronule vile i lokalnog zemljišta u Šipanskoj Luci od obitelji Stjepović.

Istraga Oštra otkrila je kako su taj i naredni zajmovi došli od sedam tvrtki od kojih je barem jedna povezana s Igorom Jusufovim, ministrom energetike od 2000. do 2004. godine za vrijeme prvog predsjedničkog mandata Vladimira Putina.

Jusufov je potom bio i član upravnog odbora ruske državne plinske tvrtke Gazprom, a danas predvodi privatnu investicijsku kompaniju. Revija Forbes njegovu imovinu procjenjuje na 1,1 milijarde dolara.

Nakon kupnje vile i zemljišta, tijekom 2010. godine Mikado je počeo prikupljati dozvole za gradnju te je dobio još 1,2 milijuna eura zajma od tvrtke Bourg Financial iz Paname. Sljedeće je godine nastavio s prikupljanjem dozvola, a u svibnju 2011. Gološčapov je, prema ugovoru koji je pribavio Oštro, Bourgu predao 90 posto svog udjela – besplatno.

U listopadu i studenom te godine na račune Mikada stigla su još dva zajma u iznosu od četiri milijuna eura, ovaj put od tvrtke Cadram Holding, također sa sjedištem u Panami. U prosincu je, međutim, Cadram kupio udjele Bourga u Mikadu – za 2400 eura.

U 2012. i 2013. godini Mikado je dobio još 20 milijuna eura zajmova od Cadram Holdinga, tvrtke Prosal Investments s Britanskih Djevičanskih Otoka te treće koju Oštro nije uspio identificirati.

Potkraj 2013. godine Cadram Holding je kod Mikada imao već ukupno 28 milijuna eura zajmova koje je pretvorio u kapitalne rezerve Mikada.

Povlačenje kapitalnih rezervi prema hrvatskom Zakonu o trgovačkim društvima ne podliježe plaćanju nikakvih poreza, za Oštro je potvrdila profesorica Ivana Dražić Lutilsky sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Unatoč tolikim sredstvima tvrtke, Cadram Holding je u 2014. godini za samo 20.000 dolara prodao svojih 90 posto Mikada švicarskoj tvrtki Realty Investments. Oštro je u Pandorinim dokumentima pronašao potvrdu da je u to vrijeme stvarni vlasnik Cadrama bio Igor Jusufov.

Većina zajmova ukupnog iznosa od 37,4 milijuna eura do 2015. godine bila je vraćena, često preko ugovora o cesiji između povezanih tvrtki. Preostalih 6,4 milijuna eura Jusufov je svibnju preuzeo od Cadrama na sebe te je tako postao Mikadov zajmodavac.

U tom ugovoru o prijenosu 6,4 milijuna eura nalazio se i popis svih zajmova koji su se iz offshore-tvrtki slijevali u Mikado. Popis je potpisao Jusufov pa bi mogao prikazivati i to da je upravo on stajao iza konstantnih priljeva zajmova. Iznosi te datumi na popisu zajmova odgovaraju i podacima iz godišnjih financijskih izvještaja Mikada.

Pet mjeseci nakon potpisivanja tog ugovora Cadram je ugašen, a 2016. godine Gološčapov je prodao 10 posto svog udjela tajnovitoj tvrtki Realty Investments – za 2000 kuna.

Prema posljednjim financijskim izvještajima za 2020. godinu, kapitalne rezerve ove tvrtke i dalje su iste, dok zajmovi od 6,4 milijuna eura još nisu vraćeni. Štoviše, Mikado od početka posluje s gubitkom.

Profesorica Ivana Dražić Lutilsky, kojoj je Oštro poslao molbu za stručno mišljenje, komentirala je kako bi s obzirom na činjenicu da je gubitak društva u 2021. godini bio 10,3 milijuna eura, »bilo logično da se taj računovodstveni gubitak pokrije iz stvorenih kapitalnih rezervi«.

Foto: Oštro

Poklon hrvatske države

Kad je Jusufov 2015. godine na sebe preuzeo Cadramovo potraživanje od Mikada, hrvatska je Porezna uprava netom završila nadzor nad tvrtkom. Zaključeno je da je Mikado u 2012. i 2013. godini preplatio porez na dodanu vrijednost u iznosu od 3,5 milijuna eura te mu je on vraćen.

»U planu investitora je i komercijalizacija objekta kroz sadržaje elitnog turizma«, stoji u  zapisniku  nadzora Porezne uprave čiju kopiju posjeduje Oštro.

»Iz dostavljene dokumentacije od strane Područnog ureda Dubrovnik nadzorom je utvrđeno da investicija još nije dovršena, da investitor Mikado planira završetak investicije do kraja mjeseca lipnja 2015. godine.«

No Mikado je tek u lipnju 2016. godine zatražio kategorizaciju vila kao kuća za odmor s pet zvjezdica, koju je dobio sljedeći mjesec.

U toj godini u vilama nitko nije boravio, a 2017. je prijavljeno tek 151 noćenje, objavio je tada Nacional. To je, prema statističkim podacima Turističke zajednice Dubrovnika, tri puta manje od broja noćenja u objektima iste kategorije na području Šipanske Luke u istoj godini.

Uz to, na imanju ne postoji zakonski propisana ploča na kojoj piše da su vile Katino turistički objekt. Umjesto nje, s gornje i donje strane imanja stoje dva natpisa na kojima na engleskom i hrvatskom jeziku piše »privatni posjed«.

Foto: Oštro

Oštrova potraga za mogućnostima unajmljivanja luksuznih vila u Šipanskoj Luci prošla je neuspješno. Pronašli smo samo nedovršenu Facebook-stranicu Luxury Villas Katino Dubrovnik, koja je napravljena u rujnu 2019. te je kasnije napuštena.

Kada su novinari Oštrog nazvali Natašu Brajović, voditeljicu operative u Mikadu, kako bi kazala na koji se način vile mogu unajmiti, rekla je:

– Aaa, to vam ja ne mogu reći. Ne možete od mene dobiti te informacije.

Premda turista u vilama Katino, kako se čini, nema, ipak ih ponekad posjete utjecajne osobe. Tako je u srpnju 2016. godine u razgledavanju imanja bila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je boravila na Šipanu kao predavačica na ljetnoj školi organizacije Atlantsko vijeće Hrvatske.

To, međutim, nije jedina veza Grabar Kitarović s tvrtkom Mikado.

Predsjednik upravnog odbora Realty Investments, koji je od 2016. godine jedini vlasnik Mikada, počasni je konzul Pedroja. Preko tvrtke Juris Treuhand iz Zuga bavi se pružanjem usluga osnivanja i vođenja tvrtki.

Pedroja je sada, prema podacima švicarske poslovne baze, nominalni direktor u 76 poduzeća, a u prošlosti je obavljao funkcije u barem njih još 183. Jedna je i tvrtka Sentinel Holding, koja je nakon osnutka 2017. godine kao stručnjaka za sigurnosne tehnologije za honorar od 180.000 kuna na godinu angažirala supruga bivše predsjednice Jakova Kitarovića.

U hrvatskom Registru stvarnih vlasnika nema podatka o stvarnom vlasniku Mikada, nego je kao osoba koja ima »kontrolni položaj u upravljanju imovinom pravne osobe preko drugih sredstava« naveden tek Graziano Pedroja.

Kako je za Oštro objasnio ekonomski analitičar Damir Novotny s Visokog učilišta Algebra, hrvatski propisi predviđaju da poduzeća moraju Registru prijaviti svoje stvarne vlasnike. Taj se propis, međutim, može zaobići, objasnio je, ako stvarni vlasnik na određeno vrijeme ugovorno prepusti stvarna vlasnička prava nekom posredniku, na primjer odvjetniku, i to kroz sklapanje privatno-pravnih ugovora.

– Kako su međusobne odnose uredili stvarni i privremeni vlasnik, njihova je privatna stvar i takvi se ugovori nigdje, pa ni u Hrvatskoj, ne unose u javne registre – objasnio je Novotny za Oštro.

Lijeva fotografija: Konstantin Gološčapov s patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom I. – Foto: Press služba Patrijarha moskovskog i cijele Rusije // Desna fotografija: Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) 2002. godine s tadašnjim ministrom energetike Ruske federacije Igorom Jusufovim (lijevo) i tadašnjim predsjednikom Turkmenistana Saparmuratom Nijazovim (u sredini). Foto: Kremlin.ru/ Creative Commons

Jakov i Kolinda Kitarović: “Ne  poznajemo Jusufova ni Gloščapova ni Pedroju”

Kada je istraživački novinar portala Siena.lt iz Litve nazvao Pedroju, ovaj mu je prvo rekao da ne želi komentirati poznaje li Jusufova ili Gološčapova, no kada ga je novinar kasnije upitao je li litvanskom ministarstvu vanjskih poslova prijavio svoje veze s bivšim ruskim ministrom energetike, rekao je kako je bio imenovan 2009. godine te da ga »tada nije poznavao«.

Pedroja je negirao i da poznaje bivšu predsjednicu Grabar Kitarović i njezina supruga.

Kolinda Grabar Kitarović je za Oštro rekla kako ne poznaje ni Jusufova ni Gloščapova ni Pedroju. Rekla je i da ni njezin suprug ne zna Pedroju.

– Ni jedna od osoba koje nabrajate u svojim upitima nije bila nazočna na imanju – poručila nam je Kolinda Grabar Kitarović. Sjetila se, međutim, da ju je na imanju dočekala »gospođa Natalija«, koja je bila s »Krima ili nekog drugog dijela Ukrajine s ruskim stanovništvom«.

Riječ je o Nataliji Oštarijaš, direktorici Mikada od 2015. godine.

– Ja Gološčapova nikad nisam vidjela, niti ikojeg drugog Rusa – ponekad tek Oštarijaš, rekla je za Oštro Olga Muratti, gradska vijećnica u Dubrovniku, koja većinu godine boravi u Šipanskoj Luci.

Natalija Oštarijaš, Igor Jusufov i Konstantin Veniaminović Gološčapov nisu odgovorili na upite Oštra.

Mašenjka Bačić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.