2 min. čitanja

"Palača života - grad mijena" - Obnova i revitalizacija kulturne baštine Splita

"Palača života - grad mijena" - Obnova i revitalizacija kulturne baštine Splita
Foto: Muzej grada Splita

SPLIT - Palača života - grad mijena je jedan od značajnijih projekata obnove i revitalizacije kulturne baštine Splita u posljednjih 60 godina koji će doprinijeti atraktivnijem doživljaju Dioklecijanove palače, ali i posljedično utjecati na razvoj Splita kao cjelogodišnje turističke destinacije.

- Projekt je započeo 2018 godine a ukupna vrijednost je oko tri milijuna i 300 tisuća eura. Nositelj projekta je Grad Split uz partnerstvo Muzej grada Splita te Turistička zajednica grada Splita - istaknula je prilikom gostovanja u emisiji Euro đir, ravnateljica Muzeja Vesna Bulić Baketić.

Projektom je obuhvaćena obnova Stare gradske vijećnice, zatim dvorišta i prizemlja Muzeja grada Splita, koji će ugradnjom lifta postati pristupačan i osobama s invaliditetom te rekonstrukcija Jugoistočne kule Dioklecijanove palače sa zgradom u Lukačićevoj 5 i južnim dijelom istočnog zida Dioklecijanove palače. U okviru projekta će se također izraditi Plan upravljanja starom gradskom jezgrom i Akcijski Plan upravljanja posjetiteljima.

Stara gradska vijećnica na Pjaci je objekt spomeničke važnosti, zaštićen u sklopu stare gradske jezgre koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a te pojedinačno zaštićeno dobro.

Adaptacijom i uređenjem Vijećnice, Split dobiva suvremeni multifunkcionalni prostor za izložbe, predavanja, manje koncerte, primanja i drugu namjenu, a manji dio posvećen je stalnom postavu koji tematizira Vijećnicu kroz povijest.

Muzej grada Splita je kulturna ustanova koja, osim stalnog postava Muzeja grada u Papalićevoj palači, upravlja i lokacijama od povijesno-kulturnog značaja za grad Split - Dioklecijanovi podrumi, Galerija Emanuel Vidović, Jugoistočna kula, Mletačka kula te Ophod.

Jugoistočna kula jedna je od četiri ugaone kule, koja je u Dioklecijanovo vrijeme imala obrambenu funkciju te je imala četiri etaže, za razliku od dvije ugaone kule uz sjeverni zid koje su bile troetažne. Svoj izgled zadržala je sve do izgradnje obrambenog ophoda u 15. stoljeća. Nadbiskupska kula spominje se u Statutu iz 1312. godine. U okviru te namjene, prvi kat kule već je u ranom Srednjem vijeku postao nadbiskupski stan, prenosi Radio Split.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.