3 min. čitanja

OZBILJNA UPOZORENJA! Na novoj šibenskoj plaži pronađeni najkancerogeniji spojevi, gradonačelnik: "Ovo područje može se smatrati očišćeno"

OZBILJNA UPOZORENJA! Na novoj šibenskoj plaži pronađeni najkancerogeniji spojevi, gradonačelnik: "Ovo područje može se smatrati očišćeno"
Foto: Laganini / Youtube / Screenshot

ŠIBENIK - Hladan tuš ovaj tjedan drugi put za istu stvar Hrvatskoj je stigao sa Europskog suda. U presudi stoji kako u tri godine država nije učinila ništa po pitanju zbrinjavanja troske u Biljanima Donjim. No, čini se kako Biljane nisu izoliran slučaj. Priču donosi novinarka NoveTV, Šibenčanka Sanja Jurišić.

- Ja sam doktor Nenad Jasprica iz Instituta za istraživanje mora i priobalja osim Crnog brda u Biljanima Donjim koji se nalazi u blizini Zadra i koji se najčešće spominje u medijima malo se govori o ostacima troske koje se nalaze na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) u Šibeniku - rekao je u Pozivu Dnevnika Nove TV Jasprica.

Jesu li brda troske i dalje na području tvornice TEF-a - te kako utječu na život mještana šibenske crnice otišla je istražiti Sanja Jurišić. Sa sobom je povela biologinju, djelatnike ovlaštenog laboratorija, ali i ronioce koji su zagrebali ispod površine popularne šibenske plaže Banj.

Troska je podsjetnik na tešku industriju koja je othranila i odškolovala generacije Šibenčana. I danas tone "crnila" i prašine zaklanjaju pogled prema gradu. Život biljaka na području TEF-a proučavala je Marija. Šest godina je prošlo otkako je posljednji put bila tamo.

Stanje je sigurno pogoršalo

- Možemo reći da se stanje pogoršalo jer određenih vrsta koje bi se trebale tu naći, više nema, osim par vrsta, gdje je veći broj jedinki, stanje se sigurno pogoršalo - rekla je doc. dr. sc. Marija Pandža, biologinja.

Je li se stanje pogoršalo, mještani šibenske Crnice ne znaju. Šibenski gradonačelnik tvrdi kako je sve uspješno sanirano još 2013. godine.

- Podcrtano i boldano, ovo područje može se smatrati očišćeno. I to je naš stav - rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Politika i struka pak imaju različita mišljenja

- Ako je opasno za biljke i nema životinja, onda treba ispitati kakva je situacija za ljude - rekla je doc. dr.sc. Pandža.

A tko je u pravu ili krivu ekipa Poziva odlučila je sama provjeriti. Zaronili su na morsko dno tik ispred nekadašnje tvornice i uzeli uzorak sedimenta. Terenom na kojem su i dalje hrpe troske upravlja trgovačko društvo Batižele koje je u vlasništvu grada i države.

Posljednju analizu napravili su 2018. - ali kažu radit će i nove.

- Smatramo da je puno bolje da imamo nove analize, koje će pokazati koje je sada stvarno stanje - rekla je Nina Kursar, direktorica Batižele d.o.o.

Direktorica očekuje bolje stanje nego prije nekoliko godina. Tvrdi da je koncentracija PAH-ova ovdje manja nego u, primjerice, običnom asfaltu.

- Da naglasim, riječ je o trosci, o neopasnom otpadu, koja u biti nije bila predmet programa sanacije, nego je naznačeno da je riječ o neopasnom otpadu, odnosno da je riječ o sirovini - rekla je Kursar.

- Vidjela sam kamione kad su vozili i upozoravala, ja i moj pokojni suprug, govorila da ne voze ovdje jer je ogromna prašina i da od nje ne možemo živjeti - rekla je mještanka Antica Škorić, Biljane Donje.

Nije dobro ni za zdravlje i život mještana

A upravo s tom sirovinom žive mještani Biljana Donjih. U dvorište im je eko bomba dovezena iz šibenskog TEF-a. Godinama državu kume i mole da im maknu brdo.

- Pazite, zagađuje se zrak, poljoprivredna tla, imamo i dopis Ministarstva poljoprivrede, od odjela za vodu, da dolazi do zagađenja podzemnih voda, jer niti je napravljena posteljica, niti je materijal prekriven - rekao je Zdravko Belušić, bivi predsjednik Eko udruge Ravni Kotari.

A tvrdi – nije dobro ni za zdravlje i život mještana.

- Kancerogeno je sigurno, jer imamo tri analize, od tri nezavisna Instituta - rekao je Belušić.

Podsjetimo, oko 140 tisuća tona troske ovdje je stiglo iz Šibenika. A prvi čovjek grada tvrdi: on o Biljanima zna malo ili gotovo ništa.

- Ja ću samo reći kao čovjek, onome tamo nije mjesto i ono treba ukloniti na svaki način - rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.