1 min. čitanja

Ovoga vikenda održava se sajam 'S klobasicom u Europu'

Ovoga vikenda održava se sajam 'S klobasicom u Europu'
Foto: Općina Sveti Petar u Šumi

SVETI PETAR U ŠUMI - Sajam će se održati u subotu 18. i nedjelju 19. ožujka u školskoj dvorani u Sv. Petru u Šumi te na središnjem trgu, a Supetarke i Supetarci imaju pravo na besplatan ulaz.

Manifestacija 'S klobasicom u Europu' svake godine okuplja brojne proizvođače i izlagače autohtonih kobasica i ostalih mesnih delicija iz cijele Hrvatske i iz inozemstva.

Ove godine kobasičarska šampionska štafeta ponovno ostaje u Istri i Sv. Petru u Šumi. Stručno povjerenstvo od 20 ljudi najviše bodova dodijelilo je supetarskom proizvođaču Histris za salamu od jelena s tartufima.

Ovo je drugi put za redom da na 'Danima hrvatskih kobasica i salama', natjecanju uoči tradicionalnog sajma 'S klobasicom u Europu', pobjedu za isti proizvod odnosi Histris. U povjerenstvu ističu kako je to dokaz kontinuiteta i kvalitete, ali i kako žiri ne odstupa od strogih kriterija.

Na ovogodišnje senzorno ocjenjivanje ukupno je pristiglo 194 uzoraka salama i kobasica iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ocjenjivalo se u 11 kategorija, sve sukladno pravilniku za ocjenjivanje kobasica i salama spomenutog projekta.

Organizator ocjenjivanja je Međunarodni sajam S klobasicom u EU, suorganizaciju potpisuju ESSIK- Europski savez salamera i kobasera, Udruga S klobasicom u EU i Udruga proizvođača istarskog pršuta.

Na ocjenjivanju je sudjelovalo 20 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i Slovenije, navodi na svojim stranicama Općina Sveti Petar u Šumi.

Zanimljivo je da su u kategoriji Istarska kobasica svi pristigli uzorci osvojili zlato. Analitičari to opravdavaju nastojanjima organizatora sajma da dodatno promovira i valorizira ovaj istarski proizvod, te težnjom samih proizvođača da na tržište plasiraju kvalitetan autohton proizvod.

Sajam se kao i prošle godine održava na novoj lokaciji 'Hrvatske kuće od kobasica', koja je otvorena prije dvije godine kao jedinstven projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna i koji pridonosi turističkoj valorizaciji općine i cijele Istre.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.