3 min. čitanja

Ovog vikenda u Brelima održava se 1. Brela food&wine festival

Ovog vikenda u Brelima održava se 1. Brela food&wine festival
Foto: TZ Brela

BRELA - Nije za kriviti one koji zbog zagrljaja impozantnih biokovskih vrhova i plaža rajske ljepote Brela smatraju najljepšim mjestom Makarske rivijere.

No, jeste li znali da pored idiličnih vizura ondje stanuju i autentične domaće delicije? Ukoliko je odgovor ne, obavezno zabilježite subotu 13. svibnja u svom putnom itineraru! Naime, tada Breljane i njihove goste očekuje dan za prste polizat’ – saznajte koje sve delicije i gušti očekuju posjetitelje Brela Food & Wine manifestacije! Festival se održava u organizaciji Turističke zajednice općine Brela.

Kolač? Može i od blitve!

Manifestacija se službeno otvara 13. svibnja s početkom u 10 sati, a u 10.30 sati na programu je radionica Blitvenjaka pod budnim okom Vedrane Vele Puharić, Podgorke koja je prava čuvarica jela biokovskog kraja, a koja će nas ovom prilikom, poput kakve čarobnice, naučiti kako u ovom jedinstvenom kolaču, sa sastojcima poput cimeta, vanilin šećera i grožđica, sljubiti – blitvu!

Kad Biokovo stane u čašu

Gastro uzbuđenjima tu nije kraj – na naše oduševljenje, svega pola sata kasnije, cocktail majstor Jure Vojković spravljat će jedinstvene koktele od biokovskog bilja.

Dalmatinska marenda na stolovima breljanskih konoba i restorana

Putevima ukusnih delicija krenut će i mjesni restorani i konobe, oni će nuditi omiljenu Dalmatinsku marendu spravljenu sa namirnicama o’ stađuna i ostala tradicijska jela po promotivnim cijenama. Tradicionalnu dalmatinsku marendu već od 11 sati ujutro nuditi će restorani: Burin, Hrast, Šampion, Arca, bistro Lungomare i konoba Feral.

Isto tako će i izlagači, duž cijele Rive, uz stručnu prezentaciju, nuditi svoj slasni pršut i sir, maslinovo ulje, likere, domaća vina i razne druge delicije. Tako ćemo na izlagačkom dijelu moći kušati prave dalmatinske fritule obrta “Ispeci pa reci”, nagrađeni hrvatski gin “Poetica destilerije”, džemove, maslinovo ulje, paikantne salate s chili paprikom “OPG-a Marija Radonić”, domaći sir TO “Sirko” i pršut OPGa “Žigo”, kušati slanu ribu zadruge “Okus mora i miris zemlje”, te slasne OPG Erceg likere i jagode.

Posjetitelji će također moći kušati vina vrhunskih hrvatskih vinarija: Hilić iz Kune Pelješke, Zmaj Duboković iz Jelse, Šafran iz Brezovačkog Huma, Opus iz Komarne, Vinarije Gašpar, Jerković i Franić iz Vrgorca, vina OPG-a Erceg iz Podprologa.

U goste stiže Neretvanski brudet!

OD 11:30 sati, Breljanima u goste sa svojim meštrima o’ kužine stiže Grad Opuzen, a u tanjurima posjetitelja naći će se slasne autohtone delicije iz neretvanskog kraja!

U prvom redu to je Neretvanski brudet – ovo jelo od jegulja i žaba, čije je umijeće pripreme zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, mnogo je više od jela samog – ono predstavlja stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve, te je neodvojiv dio dalmatinskog gastro identiteta, dok je u večernjim satima red na pravu poslasticu – nastup klape Berulia!

Po svemu sudeći, očekuje nas fešta za nepca za pamćenje kojoj želimo dugačku i sjajnu budućnost – da postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, te epitetom sjajnog gourmet & wine iskustva.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.