2 min. čitanja

Ovo su kugle koje vraćaju život u morski okoliš

Ovo su kugle koje vraćaju život u morski okoliš
Foto: HRT / Screenshot

RIJEKA – Za očuvanje mora u 130 zemalja svijeta, koristi se tehnologija efektivnih mikroorganizama. Proizvodni svijet ‘čuvara mora’ pronašli smo u Rijeci.

Na prvi pogled obična glinena kugla, nalik na kamen, no sve je ona samo ne obična. Kugla je ovo koja vraća život u morski okoliš.

– Ove MB kuglice kad se ubace u more – potonu na dno i dolazi do implementacije mikroorganizama iz kuglice. Mikroorganizmi izlaze u mulj, dolazi do biokemijskih rekacija i do bioremiedijacije mulja. To znači da se štetne tvari iz mulja pretvaraju u one za okoliš dobre na dnu mora – objašnjava za HRT proizvođač MB kugli Nedeljko Jovanović.

Kako je kugla nastala

Obogaćena mikroorganizmima poput kvasca, pljesni, mliječnih kiselina, nezdravi, onečišćeni okoliš dovodi u ravnotežu. Tehnologija efektivnih mikroorganizama razvijena je u Japanu prije 50-tak godina. Znanstvenici su otkrili kako ti mikroorganizmi podupiru život, a danas se tehnologija primjenjuje u više od 130 zemalja.

Korisni su se pokazali kao čuvari mora, ali i u očuvanju poljoprivredne i pčelarske proizvodnje. Japanska tehnologija zaintrigirala je Jovanovića. Njegov su posao već godinama.

– Mi smo ponosni na naše more, jedno od najljepših mora i kada je kiša, sunce, bonaca, ujutro, navečer. Vremenom postaneš svjestan da će budući naraštaji isto htjeti živjeti uz to more i da treba voditi brigu o njemu, kaže.

Prve kugle u Jadran bačene su prije desetak godina i to na području grada Paga. Od tada do danas njima je izgrudano more oko Korčule, Makarske, Raba, Opatijske rivijere. Eidemiolog Dobrica Rončević kaže kako su te akcije hvalevrijedne, jer osim što pomažu razgradnji mulja – pobuđuju ekološku svijest, posebno kod djece.

A kako nastaju te čarobne kugle pokazali su ekipi riječkog Mora učenici opatijske škole R. K. Jeretov. Mali ekolozi, čuvari mora i okoliša.

Mali ekolozi napravili više od 6 tisuća kuglica

– To je ta tekućina, to su ti efektivni mikroorganizmi, otopina koja sadrži 80 mikrobnih skupina, gljivica, kvasca, pljesni, bakterija i oni zajedno su u sinegriji koja čini koktel i čija je namjena u prirodi da svako područje dovede u prirodnu ravnotežu, objasnio je Jovanović.

Zagađenje mora jedan je od najvećih problema u svijetu. Zagađuje se zbog nafte, otpadnih voda. Naučili smo da ove kuglice s mikroorganizmima mogu očistiti more, da ubiju sve loše bakterije, a ja živim u Opatiji i želi se kupati u čistom moru s prijateljima. Stoga im nije problem zasući rukave, uprljati ruke. Do sada su i mali ekolozi već napravili više od 6 tisuća kuglica.

– Oni jesu mali, ali jako dobro razumiju što se događa. Već iz vrtića dođu spremni u školu sa informacijama o reciklaži i odvajanju otpada tako da je ovo ustvari samo jedan nastavak očuvanja okoliša. U ovoj školi već 20 godina bavimo se ekologijom, a zadnjih mjeseci fokusirani smo na očuvanje mora. Ovo je jedan u nizu projekata gdje učenici uče na koji način i kako doprinjeti čišćem moru za svoj grad, kazala je učiteljica OŠ “R.K.Jeretov” Anja Malvić.

Pa kad već netko nešto onečisti, a onda netko smišlja kako tu štetu sanirati uz ove male ekologe budućnost se ipak čini ljepša i optimističnija. I za kraj samo napomena, more ispred Opatije nije zagađeno, kuglice su na toj lokaciji ubačene samo radi potreba snimanja.

Dajana Kruneš/More/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

INOVACIJA NA HVARU Bio kuglama u prirodnu obnovu hvarskog podmorja
MAKARSKA Volonteri Crvenog križa u more bacili 900 biokugli za čišćenje podmorja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.