2 min. čitanja

Ovo su bademi iz podmorja Korčule, stari 6.900 godina!

Ovo su bademi iz podmorja Korčule, stari 6.900 godina!
Foto: Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru

KORČULA - Na potopljenom lokalitetu kod Korčule ljudi su prije 6.900 godina uzgajali bademe i masline.

Odjel za arheologiju, Sveučilište u Zadru nastavlja s istraživanjima 7.000 godina starog neolitičkog potopljenog lokaliteta Soline na otoku Korčuli. Sustavna istraživanja vodi izv. prof. dr. sc. Mate Parica, objavilo je Sveučilište u Zadru.

0:00
/1:37

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru

Iako još traju istraživanja, otkriveni su ostatci veće kamene arhitekture unutar nalazišta, s jasno definiranom linijom obalnoga zida. Uz izvrsno sačuvani suhozid, na mjestu gdje cesta ulazi u naselje vidi se proširenje te se može pretpostaviti da su na tom mjestu bile dvije povišene kružne konstrukcije, izvorno učvršćene drvenim pilonima zabijenima u tlo.

U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina, te mnoštvo ljuštura badema. Radiokarbonske analize su učinjene direktno na koštici masline i ljušturi badema i pokazuju okvirnu starost od 6.900 godina.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKVO OTKRIĆE! U današnjem podmorju Korčule prije 6900 godina uzgajali su se bademi i masline
Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru objavio je snimku fascinantnog otkrića. Na 7000 godina starom neolitičkom potopljenom lokalitetu Soline kod otoka Korčule, arheolozi su dokazali da su se ondje u to vrijeme uzgajali bademi i masline, priopćilo je Sveučilište u Zadru. U istraživanjima koja još traju otkriveni su ostaci veće kamene arhitekture unutar nalazišta, s jasno definiranom linijom obalnoga zida. Prošle godine pronašli koštice maslina Uz izvrsno sačuvan suhozid, na mjestu gdje cesta ulazi u naselje vidi se proširenje te se može pretpostaviti da su na tom mjestu bile dvije povišene kružne konstrukcije, izvorno učvršćene drvenim pilonima zabijenima u tlo, ističe se u priopćenju. U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina te mnoštvo ljusaka badema. Radiokarbonske analize pokazale su da je njihova okvirna starost 6900 godina.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.