2 min. čitanja

OVO JE IZNIMNO RIJETKO Dobri dupin na Floridi uginuo od ptičje gripe!

OVO JE IZNIMNO RIJETKO Dobri dupin na Floridi uginuo od ptičje gripe!
Foto: Pexels

Znanstvenici sa Sveučilišta Florida otkrili su mutirani virus ptičje gripe H5N1 u mozgu i plućima nesretnog dupina.

Pronađeni mutirani virus pokazao se 18 puta otpornijim na danas ustaljene medicinske tretmane. Perad i price u divljini u Sjedinjenim državama od kraja 2021. godine sve su češće žrtve ovog visoko patogenog virusa koji se u posljednje vrijeme počeo "prelijevati" na krave i ostale sisavce. Tim je putem očito "pronašao" i ovog nesretnog dupina pronađenog kod pristaništa u stanju koje se prema očevidcima moglo najblaže opisati kao "vrlo čudno".

Nakon neobičnog ponašanja dupin je ubrzo podlegao pod snagom virusa, a autopsija je kao što smo naveli pokazala upalne procese uzrokovane virusom ptičje gripe oko njegovog mozga, leđne moždine i pluća.

Ptičja gripe ranije je znala biti fatalna po tuljane i morske lavove, no slučajevi u kojima smrtno stradavaju dupini ili pak kitovi zaista su rijetki, piše Daily Mail.

Poznato je kako je nedugo prije smrti dupina na istom području zabilježen pomor ptica, no kasnija testiranja od strane znanstvenika potvrdila su kako "genetika" virusa koji je presudio pticama i onog koji je ubio dupina, naprosto nije ista što dodatno pridonosi osjećaju zbunjenosti među znanstvenicima, ali i u javnosti.

Foto: Pexels

Može li prijeći na ljude?

Pitanje koje odmah iskače i brine širu javnost je naravno, može li ovaj mutirani virus ptičje gripe prijeći na ljude?

Prema posljednjim analizama znanstvenika možemo biti mirni jer čini se kako mutirani virus nije izmijenio svoju strukturu na način koji bi mu omogućio da lakše prelazi na druge sisavce ili pak ljude. Ono što zabrinjava je ipak činjenica da je mutacijom virus postao čak 18 puta otporniji na antivirusne lijekove.

Još jedna "zanimljiva" činjenica je i ta da slučaj ovog dobrog dupina pokazuje kako se ptičja gripa kod njih ponaša drugačije nego kod drugih životinja. Dok kod drugih snažnije napada pluća i respiratorni sustav, kod dupina izgleda ima fatalniji utjecaj na mozak.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.