1 min. čitanja

Ovo je hrvatski kapetan na najopasnijoj svjetskoj ruti: "Trebalo nam je 23 dana i puno stresa da prođemo najkritičniju točku!"

Ovo je hrvatski kapetan na najopasnijoj svjetskoj ruti: "Trebalo nam je 23 dana i puno stresa da prođemo najkritičniju točku!"
Foto: Screenshot/Dnevnik.hr

Brodom za rasuti teret "Solin" zapovijeda kapetan Mario Tomas i s 11 hrvatskih te 11 filipinskih pomoraca iz Koreje plovi prema Sredozemnom moru. Trebalo je putem proći i neslavnu rutu kroz Crveno more, javlja Dnevnik.hr.

Sigurnije bi naravno bilo proći oko Afrike, ali i mnogo dulje i skuplje pa je "Solin" uz povjerenje u zaštitu američkih i ostalih "zapadnih" ratnih brodova ipak zaplovio usprkos prijetnji Huta i njihovih projektila koji lete južnim dijelom Crvenog mora.

Plan puta je bio dakle onom najkraćom i najopasnijom rutom kroz Adenski zaljev i Crveno more do Sredozemlja i luke u Turskoj.

- Cijelo vrijeme bili smo napeti i pod neugodnim osjećajem jer ne znaš što te čeka, ali uvijek smo vrtjeli razne scenarije, bili smo dobro mentalno spremni i uvježbani - izjavio je kapetan Mario Tomas koji je otkrio i kako je atmosfera tijekom prolaza najkritičnije točke zaista bila "ratna", a zaštitari su s puškama u rukama bili spremni reagirati u svakom trenutku.

Srećom, nije bilo ozbiljnijih problema i "Solin" je sretno prošao kroz Bab el Mandeb i nastavio put prema Sueskom kanalu. Ostatak plovidbe Crvenim morem trebao bi ipak donijeti manje stresa i biti prilično sigurniji.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.