2 min. čitanja

Ovako bi trebala izgledati potpuno nova Istočna obala u Splitu: Objavljeni rezultati anketnog urbanističkog natječaja

Ovako bi trebala izgledati potpuno nova Istočna obala u Splitu: Objavljeni rezultati anketnog urbanističkog natječaja
Foto: Grad Split

SPLIT - Gradonačelnik Splita Ivica Puljak, predsjednica DAS-a Daša Gazde, predsjednik ocjenjivačkog suda Edo Šegvić i tajnica ocjenjivačkog suda Janja Novaković održali su danas konferenciju za medije na kojoj su objavili rezultate anketnog urbanističkog natječaja za uređenje Istočne obale.

Pored smjernica koje predviđaju javne sadržaje, natječaj je dao i smjernice za prometna rješenja.

- S Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama odmah nakon praznika pristupit ćemo najprije dovršenju prometnog rješenja koji će se realizirati u dvije faze i odmah pristupiti implementaciji onoga što možemo da bi se problem prometa u istočnoj luci što prije riješio - kazao je gradonačelnik Ivica Puljak. Dodao je i kako će se u pripremi programa za arhitektonsko urbanistički natječaj Pazara implementirati dobivene smjernice kojima se predviđa produljenje Rive do kraja Dioklecijanove palače, čime taj dio postaje pješačka zona. Rezultati anketnog natječaja dali su i putokaz buduće namjene zgrade Dalmacijavina i dijela oko nje, a svode se na to da bi ondje trebali biti javni i kulturni sadržaji te mali dio komercijalnih sadržaja koji je vezan za promicanje regionalnog, prvenstveno gastro-enološkog identiteta.

- Jedna od važnih smjernica je da se praktički odmah može pristupiti raspisu urbanističkog natječaja za ostatak Istočne obale i daljnju implementaciju, odnosnu izradu UPU-a, kazao je gradonačelnik Puljak i zaključio:  

- Dobili smo jako dobra rješenja koja oslobađaju ovaj dio grada za javne sadržaje i integriraju ga sa ostalim dijelovima grada, te vrlo jasne smjernice za ono što nam je činiti u budućnosti. Ovo je dio urbanističke politike Splita koju smo najavili i koju implementiramo. Ovaj događaj koincidira s još jednim jako važnim događajem za urbanizam u Splitu, a to je rasprava na komisiji za urbanizam vezana za UPU-u područja Korešnica. Sljedeći korak koji nas čeka je raspisivanje anketnog natječaja za Kopilicu te anketnih, odnosno urbanističkih natječaja za sportske projekte Stari Hajdukov plac, Poljud i  Brodarica, te sportski centar na istoku.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je natječaj proveden u partnerskom odnosu sa strukom, Društvom arhitekata Splita i svim zainteresiranim dionicima, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama i Lučkom upravom Split.

Predsjednica DAS-a Daša Gazde kazala je kako je natječaj pripreman participativno, po svim pravilima struke, te je jedini ovakve vrste u Hrvatskoj.

- Ovaj prostor tražio je anketni natječaj, jer kada svi žele sve, a nemamo 'genius loci' koji će nas odvesti u smjeru kojim želimo ići, ovo je jedini način za projektiranje dijela grada kakav je Istočna obala, jedini civilizacijski standard koji imamo.

Naglasila je i kako će se svi radovi sagledavati jednako vrijednima i koristiti u daljnjem projektiranju.

Predsjednik ocjenjivačkog suda, arhitekt Edo Šegvić, također je izrazio zadovoljstvo dobivenim radovima kazavši kako se nada da je ovime učinjen korak naprijed u raspetljavanju gordijskog čvora koji se zove Istočna obala.

Rezultate anketnog natječaja za izradu idejnog urbanističkog rješenja Gradskog projekta Istočna obala i nagrađene radove možete pronaći na službenim stranicama DAS-a.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.