3 min. čitanja

Otvoreno pismo gradonačelnici Komiže

Otvoreno pismo gradonačelnici Komiže
Foto: Facebook

KOMIŽA – Nema mira među Komižanima otkako je obznanjeno da će mjesto dobiti novi, veliki hotel. Prvotna ideja o 700 kreveta na kraju je izmijenjena na zahtjev Komižana pa bi novi hotel trebao imati upola manje kreveta. No nezadovoljni su Komižani što će vizura njihovog mjesta nepovratno otići u zaborav bez da se imalo, kažu, promislilo o arhitektonskom nasljeđu ovog mjesta.

Ne odustaju građani Komiže od borbe da sačuvaju vizualni identitet svog voljenog grada pa na sve moguće načine pokušavaju uvjeriti investitore novog hotela i gradonačelnicu da ne uništavaju ono u čemu mještani uživaju.

U Facebook grupi Volim Komižu objavljeno je otvoreno pismo gradonačelnici Komiže Tonki Maroević, koje potpisuje Vanda Franičević, a u kojem moli gradonačelnicu da se ne mijenja prostor Stare ambulante i lokaliteta Vrh Gospe u zapadnom predjelu gradskog naselja. Autorica pisma podsjeća na otvoreno pismo koje je prije 8 godina gradonačelnici uputio akademik Jakša Fiamengo, zamolivši gradsku vlast da prostor Narodne čitaonice na komiškoj rivi ostane u istoj namjeni te da služi lokalnoj zajednici kao prostor za okupljanje. Njegova molba, nažalost, nije uslišena pa je u tom prostoru sada trgovina mješovitom robom, podsjeća autorica novog otvorenog pisma u kojem strahuje da istu sudbinu je dožive i druge slične lokacije u gradu.

– Danas se suočavamo s novim gubitkom za grad Komižu, a vezano uz prostor tzv. Stare ambulante i lokalitet Vrh Gospe u zapadnom predjelu gradskog naselja. Riječ je o secesijskom zdanju koje je izgrađeno 1909. godine i koje je imalo namjenu dječjeg vrtića i odgajališta. Secesijska kuća nalazi se na čestici pod katastarskim brojem 223/1, a ima namjenu javne dobrotvornosti (građevinska dozvola br. 10/1909, izvor: Arhiv Grada Komiže). Godina 1920-ih ovo zdanje dobija namjenu domaćinske škole, a u razdoblju Drugog svjetskog rata postaje ambulantom, u čijoj namjeni ostaje do otvaranja sadašnje ambulante u Komiži u dobročinstvu komiškog iseljenika iz San Pedra Mate Bogdanovića. Prostor Stare ambulante na lokalitetu Vrh Gospe danas je u pripadnosti Hotela “Biševo”, a prema urbanističkom planu Grada Komiže prostor je određen za javnu namjenu (Zona D).

Foto: Volim Komižu/Facebook

Iako je prostor secesijskog zdanja iz 1909. godine koje pripada baštini danas u javnoj namjeni, vlasnik prilikom izgradnje novog hotela “Biševo” na tom mjestu namjerava kultivirati mediteranski vrt, čime bi mnogostruko naštetio očuvanju tradicionalne i krajobrazne arhitekture na lokalitetu Vrh Gospe. Također, takvim postupkom prostor bi izgubio status javne namjene koji je donesen u skladu s Urbanističkim planom uređenja naselja Komiže, jer veliki dio zemljišta prestaje imati društvenu svrhu.

Svjedočimo devastaciji prostora na važnom lokalitetu Vrh Gospe koji gubi na protočnosti, čime je narušena sloboda kretanja, a u okviru projekta za izgradnju novog hotela. Prostor novog hotela “Biševo” zamišljen je kao niz zgrada koji okružuju bazen s mediteranskim vrtom i s pogledom na more, ali prilikom projektiranja novogradnje prema podacima Urbanističkog plana nije se obratilo pažnju na prostornu ekonomiju. Stoga je secesijska kuća s putom koji povezuje naselje i lokalitet s južne strane u potpunosti zamijenjena mediteranskim vrtom koji se uzdiže na predjelu ograđenim suhozidom.

Komižanima nikako nije u interesu da se sruši secesijska kuća s putom na lokalitetu Vrh Gospe, a koja bi sukladno javnoj namjeni čestične zone mogla služiti lokalnoj jedinici za prezentaciju kulture Komiže.

Poštovana i draga Tonka Ivčević – nemojte dozvoliti rušenje prostora tzv. Stare ambulante na lokalitetu Vrh Gospe u Komiži na otoku Visu, zbog slobode kretanja i očuvanja naše kulture – stoji u otvorenom pismu upućenom gradonačelnici Komiže.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.