2 min. čitanja

Otvoreni špijunski, diplomatski i gospodarski rat Kine i SAD-a prijeti novim sukobom na Pacifiku i Tajvanu

Otvoreni špijunski, diplomatski i gospodarski rat Kine i SAD-a prijeti novim sukobom na Pacifiku i Tajvanu
Foto: Twitter / Američka ratna mornarica

Uz pregršt loših vijesti izgleda da je na pomolu još jedna. Naime, počeo je otvoreni špijunski, diplomatski i gospodarski rat dviju supersila Kine i SAD-a koji prijeti novim sukobom na Pacifiku i Tajvanu

Je li slučaj kineskog balona potvrdio da SAD i Kina vode špijunski rat koji prijeti novoj eskalaciji?

FOTO Američka mornarica objavila slike ostataka srušenog kineskog balona
Američki lovac tipa F-22 je u subotu raketom zrak-zrak tipa Sidewinder srušio kineski balon, za koji Pentagon tvrdi da je bio namijenjen špijuniranju, odnosno snimanju tajnih vojnih postrojenja. Ostaci balona bili su rasuti iznad većeg područja, a ronioci američke ratne mornarice odmah su ih krenuli…

- Balon koji su Amerikanci morali srušiti nije prvi koji je došao iz Kine i prešao teritorij SAD-a u posljednjih nekoliko godina. On je očito bio posebno dizajniran i posebno upravljan s posebnim uređajima. Analiza će pokazati koji su uređaji bili unutra i za koje svrhe. Ne treba sumnjati da je njihova namjera bila špijunaža -  rekao je za HRT Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost i vojna pitanja.

Pojasnio je zašto su se Kinezi odlučili za špijunski balon u eri satelitskog nadziranja.

- Kad uspoređujete podatke koje dobijete iz satelitskog izviđanja, neki put imate problem s oblacima, lošim vremenskim uvjetima. S druge strane, sateliti brzo pređu preko nekog područja dok se baloni kreću sporije i na nižim visinama, te u pravilu ne predstavljaju prijetnju.

Posljednji govor kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Kineskom svenarodnom kongresu, rekao je Akrap, pokazuje promjenu retorike iz gospodarstva u sigurnost i stabilizaciju Kine unutar svojih državnih granica, ali i teritorijalno širenje. Rusija, koja je zbog rata s Ukrajinom oslabila, pokušava se povezati s Kinom u gospodarskom, političkom i sigurnosnom smislu, ali za to će morati platiti određenu cijenu. Rusija već sada naftu i plin prodaje Kini po znatno nižim cijenama od onih koje vladaju na svjetskim burzama.

- Treba biti oprezan jer Kini samo trebaju jeftini energenti da bi došla do stanja kojeg želi, a to je da budu najjača svjetska gospodarska i vojna sila - ustvrdio je Akrap.

Kina, istaknuo je Akrap, uči iz ruske agresije na Ukrajini. Vidjela je da je Rusija ostala sama i stoga u slučaju agresije na Tajvan po svaku cijenu želi izbjeći međunarodnu izolaciju.

Rat u Ukrajini

Uoči obilježavanja obljetnice ruske agresije na Ukrajinu, stanje je sve teže. Najavljuje se novi razorni udar na Kijev 24. veljače.

- Rusi napreduju na području oko Bahmuta, no to je bilo očekivano. Trenutna ruska strategija je da napadaju putem komunikacija. Za oslobađanje Ukrajine treba strategija djelovanja kroz prostor, a taj prostor uključuje i kvalitetu zemlje i vremenske uvjete. Kad se zemlja dovoljno stisne, zaledi ili osuši, ne sumnjam da će ukrajinske snage osloboditi brojna okupirana područja u Ukrajini. Da, uz ogromne žrtve, ali Rusi trpe znatno veće žrtve - rekao je Akrap.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.