1 min. čitanja

Otvoreni Dani creske pomorske baštine i tradicije

Otvoreni Dani creske pomorske baštine i tradicije
Foto: PGŽ

CRES – Otvorena je sedmodnevna manifestacija “Creski kaić”. Manifestacija je posvećena očuvanju creske pomorske baštine i tradicije, a program ove godine traje do 5. lipnja.

Cilj manifestacije je očuvanje i valorizacija tradicijskog načina života otoka Cresa kao nematerijalne kulturne baštine, ali i podizanje svijesti javnosti o pomorskom i ribarskom nasljeđu te očuvanje identiteta otoka. U središtu projekta su lokalni stanovnici svih dobnih skupina koji su glavni akteri ili sudionici mnogobrojnih aktivnosti. Na ovaj ih se način, a posebno mlađe naraštaje, želi potaknuti da sami aktivno doprinesu očuvanju i promociji lokalne pomorske i ribarske baštine.

Uključivanjem u projekt, otočno stanovništvo se prisjeća i odaje počast svim brodograditeljima koji su kroz povijest uvrstili Cres i njegov škver na kartu ponajboljih brodogradilišta drvenih brodova na Jadranu. Jedna od ciljnih skupina projekta su i gosti (turisti) koji, sudjelovanjem u aktivnostima ili praćenjem događanja, mogu doživjeti autentične elemente otočkog života i lokalnog identiteta.

I ove godine posjetitelje očekuje bogat program. U sklopu manifestacije organizirana su razna natjecanja u tradicionalnim igrama u kojima mogu sudjelovati stanovnici i posjetitelji Cresa. U djelu gastro programa posjetitelji će moći uživati u tradicionalnim jelima creske kuhinje, a na središnjem creskom trgu održat će se natjecanje u spravljanju brudeta – najzastupljenijem načinu pripreme ribe u otočkoj kuhinji.

Središnji događaj manifestacije jest regata i smotra tradicionalnih drvenih barki na jedra. Pasare, guci, gajete i batane okupit će se na regati u creskom zaljevu, a dodatni doživljaj stvorit će noćna „igra svjetla i jedra“ tijekom revijalne smotre tradicionalnih barki koja će se održati u luci.

Pokretač manifestacije je Jedriličarski klub Reful, koji je 2019. godine pokrenuo trogodišnji projekt “Creski kaić”, u suradnji s Otočnom razvojnom agencijom i Gradom Cresom. Detaljan program ovogodišnjeg “Creskog kaića” možete pogledati na ovoj POVEZNICI.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.