3 min. čitanja

Otvorena nova Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Otvorena nova Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - Nakon cjelovite rekonstrukcije, unutrašnjeg uređenja i opremanja, Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi svečano je otvorena. Preuređena i opremljena Spomen soba obuhvaća povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili.

Ceremonija otvaranja, prema scenariju i režiji Paola Tišljarića, završila je najsvečanijim dijelom. Uz zvuke skladbe „Il Silenzio“, hrvatska zastava položena je u unutrašnjost Spomen sobe. Zastavu su unijeli hrvatski vojnici, a u Spomen sobu položio ju je predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik Vide Prce.

U svom obraćanju gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković rekao je kako muzeji imaju presudnu ulogu u interpretaciji povijesti i promicanju istine, u ovom slučaju istine o Domovinskom ratu i ulozi dubrovačkih branitelja u obrani Grada i očuvanju Slobode.

- Zaustavljena, prekinuta, ali nikada zaboravljena dubrovačka mladost….Njihova imena i lica svim će posjetiteljima pričati priču o generaciji ponosnih, odvažnih i neustrašivih ljudi koji su, bez oružja ili ratnog iskustva, spremno stali braniti svoje domove i naše pravo na slobodu. U očima im nema ni traga mržnje, samo bezuvjetna ljubav prema Domovini, prema Gradu Slobode i svojim obiteljima - rekao je između ostalog gradonačelnik Franković. Prisjetio se snažnih riječi zapovjednika obrane Grada, general bojnika Nojka Marinovića, koji je rekao – „pamćenje je alat, a mržnja je golemi teret“, poručivši da Spomen soba treba služiti kao poticaj za pamćenje i podsjetnik na to da je sloboda uvijek vrijedna žrtve.

Prigodnim govorima uz gradonačelnika Mata Frankovića i predstavnika Udruge roditelja poginulih branitelja, obratili su se izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik Varina Jurica Turk te predstavnik roditelja poginulih branitelja Vide Prce.

Ceremoniji su nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, posebni savjetnik Predsjednika Vlade Damir Krstičević, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ante Damić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, biskup dubrovački, mons. Roko Glasnović, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnice i pročelnici gradskih upravnih tijela, vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća, brojni članovi obitelj poginulih dubrovačkih branitelja te hrvatski branitelji.

Uređenje Spomen sobe, prema arhitektonskom projektu dizajnerice interijera Nikoline Jelavić Mitrović, autorice nagrađivanih muzejskih postava i izložbi, podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza. Prema riječima autorice Spomen soba je posveta ovom Gradu kao simbolu slobode, a posjetiteljima omogućuje povezivanje na osobnoj, emotivnoj razini.

Novoprojektirani kontemplativni prostor, primjeren žrtvi koju su dali branitelji, podijeljen je u tri cjeline. Središnja cjelina prikazuje poginule dubrovačke branitelja, njih 160. Njihove fotografije s osobnim podacima aplicirane su na podlozi od drva česvine i stakla te su izložene na brončanim stijenkama. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće gori za svakog poginulog branitelja. Na svakoj stijeni nalazi se 60 pozicija za branitelje sa 180 pozicija na sve tri stijene. Ukupno je prikazano 160 poginulih dubrovačkih branitelja s reguliranim statusom pri Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske, a 20 je praznih pozicija za eventualne nadopune u budućnosti. Uvodni dio Spomen sobe donosi informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, dok se u središtu prostorije nalazi podna karta stare jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima uz sjećanje na stradale branitelje, dok je treća cjelina opremljena velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display video zid sadržava brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira.

U Spomen sobu je uvršten i popis poginulih hrvatskih branitelja iz drugih dijelova Hrvatske koji su svoje živote položili za obranu i oslobađanje dubrovačkog područja. Popis sadrži imena i prezimena poginulih hrvatskih branitelja koji su popisani prema djelatnosti i postrojbama Hrvatske vojske.

Spomen sobu ostavlja Grad Dubrovnik u znak trajnog poštovanja i zahvalnosti dubrovačkim braniteljima, kao i svim hrvatskim braniteljima koji su nesebično dali svoj život braneći i oslobađajući jug Hrvatske, najzaslužnijima što je Dubrovnik ostao i bit će zauvijek – Grad Slobode, objavili su iz Grada.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.