2 min. čitanja

Otvorena nova ribarska luka u Istri, vrijedna šest milijuna eura

Otvorena nova ribarska luka u Istri, vrijedna šest milijuna eura
Foto: HRT / Screenshot

TAR-VABRIGA - U uvali Santa Marina u istarskoj općini Tar-Vabriga otvorena je nova ribarska luka vrijedna 6 milijuna eura. Najveća je to investicija u ribarsku infrastrukturu u županiji.

Uređeni su vezovi za brodove, obala i dva mola. Trebala bi to postati jedna od najvažnijih istarskih luka za izvoz ribe.

Još davne 1946. u uvali Santa Marina osnovana je jedna od prvih ribarskih zadruga. Danas pak klimatske promjene, scraping, smanjeni riblji fond i birokracija nikako ne idu u prilog ribarima.

- Ima li ribara? Žele li ljudi i dalje na more? Svakako je to jedan poziv gdje prvo treba bit volje, tradicija, ljubav obitelj da bi te nešto nagnalo na more. Bitno je da se provode aktivnosti i da sva strategija ide u smjeru da ribar koji živi od mora da će sutra, danas, preksutra živjeti još bolje - rekao je za HRT Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije.

Bolje uvjete ribari će od sada svakako imati u ovoj uvali. Izgrađen je mol dug 176 metara, uređeno 130 metara obale te 50-metarski gat za iskrcaj ribe.

- Tu su realizirana dva projekta koja su se paralelno gradila u okviru luke za javni promet, podijeljena je u dva dijela - ribarski dio i operativna obala s gatom, to čini jednu ukupnu cjelinu - govori Branko Curić, ravnatelj Lučke uprave Poreč.

Ukupna vrijednost projekata je šest milijuna eura, a dio je sufinanciran europskim novce.

- Ovo je jedan od rijetkih projekata, koji je ostvaren u manjem iznosu od planiranog, nismo probili projektne cijene, ali i bez korekcija, čitaj - bez penala, sve je napravljeno u najboljem mogućem redu - dodaje istarski župan Boris Miletić.

- Mi smo , što sredstvima ministarstva, što europskim sredstvima izgradili ili obnovili 50 ribarskih luka na Jadranu kada je riječ o nadležnosti ministarstva mora, i još 10 ribarskih luka kada je riječ o nadležnosti ministarstva poljoprivrede - zaključuje Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Luka Santa Marina trebala bi postati najveća istarska luka za izvoz ribe. Blizu je istarski ipsilon, slovenska granica te najveća tvrtka za preradu ribe na poluotoku. U moru pak ima mjesta za 37 brodova koji će luku popuniti do kraja godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.