2 min. čitanja

Otvoren razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije

Otvoren razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije
Foto: Istarska županija

ROVINJ - Razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije otvoren je u petak u Rovinju u sklopu EU projekta ARGOS sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska.

Razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije danas je svečano otvoren unutar kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' u Rovinju. Ovaj Centar je najznačajnija projektna aktivnost Istarske županije u sklopu EU projekta ARGOS - 'Zajedničko upravljanje održivim ribarstvom i akvakulturom kao sredstvo zaštite morskih resursa u Jadranskom moru'.

Zamjenik župana Tulio Demtlika kazao je ovom prilikom kako će uloga Centra biti razvoj ribarstva i akvakulture na području Istarske županije kroz suradnju znanstvenika, ribara i ribarske industrije putem inovativnih načina dodavanja vrijednosti ulovu te diversifikacije ribolovnog gospodarstva uz zaštitu i očuvanje mora i ribljeg fonda.

- Ribarstvo je tradicija i kultura u Istri, a danas je važno i u turističkoj promociji naše regije kao vrhunske gastronomske destinacije. Naša je uloga zaštititi naše Jadransko more koje se danas suočava s mnogim opasnostima, od klimatskih promjena do prevelikog zagađenja, i upravo kroz Centar sada imamo priliku povezati sve naše institucije s obje strane Jadrana, i s hrvatskog i talijanskog dijela, u jednu sinergiju koja će nam omogućiti daljnji razvoj ribarstva, ali i održivo upravljanje morem - poručio je zamjenik župana Demetlika zahvalivši se Ministarstvima poljoprivrede Republike Hrvatske i Republike Italije, te ostalim partnerima na projektu na potpori i kreiranju pozitivne sinergije koja je vidljiva od ribara na moru do najviših tijela vlasti uključenih država.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga kazao je kako svaki kutak Rovinja odiše ribolovnom tradicijom koja je i danas prisutna i živa u gradu, priopćili su iz Istarske županije.

- Upravo mi je zbog toga drago što se ovaj Centar nalazi u Rovinju. Naročito iz razloga što se na području našeg grada nalazi i Centar za istraživanje mora, prestižna institucija dugogodišnje tradicije, koja se također bavi očuvanjem morskog i obalnog ekosustava. Vjerujem kako će se na ovaj način postići nužna sinergija za zaštitu naših prirodnih resursa, ali i za razvoj ribarstva, sektora kojem je danas više nego ikad potreban svaki oblik podrške s obzirom na sve izazove današnjice. Zato moramo stati uz naše ribare, zaštitit ih te promovirati ribarstvo i među mlađim generacijama, kako bi se ta tradicija mogla nastaviti i dalje - poručio je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.