2 min. čitanja

'Otok uzor mobilnosti s nultim utjecajem na okoliš' sve je popularniji

'Otok uzor mobilnosti s nultim utjecajem na okoliš' sve je popularniji
Foto: Unsplash

SVIJET - Egejski otok Astypalea dugo je bio skriveni raj, no otkada je postao 'otok uzor mobilnosti s nultim utjecajem na okoliš' popularnost mu je vrtoglavo porasla.

Astypalea, egejski otok slabo povezan s kontinentalnom Grčkom, dugo je bio skriveni raj poznat samo malobrojnima. Situacija se promijenila 2020. kada je grčka vlada sklopila inovativni ugovor s koncernom Volkswagen o uspostavljanju modernog sustava mobilnosti, jedinstvenog na cijelom Sredozemlju.

Ovaj ambiciozni plan, podržan projektom EMOBICITY Europske unije, usmjeren je na transformiranje Astypalee u 'otok uzor mobilnosti s nultim utjecajem na okoliš'.

Tri godine kasnije, transformacija je impresivna, kao i međunarodna popularnost otoka koja je vrtoglavo porasla zahvaljujući publicitetu vezanom uz inovativni i zeleni karakter destinacije.

Za svega nekoliko godina, ovaj udaljeni i vjetru izložen otok postao je kozmopolitski centar. U srpnju 2022. talijanski list La Repubblica nazvao ga je 'eko-održivim rajem', proglasivši ga najljepšim grčkim otokom kojeg bi ovog ljeta trebalo posjetiti.

Foto: Unsplash

Na Astipaleji se nadaju da će tijekom narednih godina postići potpunu energetsku neovisnost i tako postati uzor drugim otocima, piše Pokret otoka.

Valja spomenuti da je općina uspjela uključiti lokalnu zajednicu u zelenu preobrazbu otoka. Prije poduzimanja važnih koraka organizirane su otvorene debate i kampanje javnog informiranja.

Iako je prerano za procjenu efekata ovog novog projekta, jasno je da postoji veliki potencijal za pozitivne promjene u ekološkom, gospodarskom i društvenom smislu. Prema svjedočenjima lokalnog stanovništva svakodnevni život na otoku već se poboljšao s obzirom da je novi prijevoz udobniji i manje zagađuje.

Po riječima predsjednice jedne otočne kulturno-obrazovne udruge, najočiglednija promjena smanjenje je akustičnog onečišćenja.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Grčki otok koji je zabranio automobile - Nevjerojatno je tiho, bez škripe kočnica ili urlanja motora
Sve veći broj gradova diljem svijeta nastoji smanjiti ovisnost o automobilima. Koje se lekcije mogu naučiti iz Hidre - otoka koji ih je u potpunosti zabranio? Novinar BBC-a posjetio je ovaj otok u Grčkoj i zapisao svoje dojmove: Posljednjeg jutra u Hidri probudio sam se rano i odšetao do obale

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.