2 min. čitanja

Otočni dijalog o uključivanju građana u projekte obnovljivih izvora energije

Otočni dijalog o uključivanju građana u projekte obnovljivih izvora energije
Foto: Unsplash

Pokret otoka u ponedjeljak, 24. travnja, održava online edukaciju 'Otočni dijalog - Uključivanje građana u projekte obnovljivih izvora energije'.

U sklopu projekta Energetska tranzicija otoka, Pokret otoka organizira otočni dijalog o načinima uključivanja građana u projekte obnovljivih izvora energije. Dijalog će se održati u ponedjeljak, 24. travnja 2023. od 10:00 do 11:30 sati, a može se pratiti live na Facebook stranici Pokreta otoka.

Uključivanje građana u velike projekte proizvodnje obnovljive energije važan je element za ostvarenje cilja energetske tranzicije EU do 2050.

Građanska energija ne znači samo omogućiti pristup građanima da sudjeluju na energetskom tržištu, već predstavlja širi pojam odmicanja od tradicionalnih modela energetskih sustava u kojima su 'veliki igrači' nositelji svih investicija, a samim time i ostvaruju najveće koristi.

Dijalog je namijenjen svima koji su zainteresirani za obnovljive izvore energije, i pravnim i fizičkim osobama. Posebno je zanimljiv jedinicama lokalne samouprave koje mogu uključiti građane u projekte OIE, ali i privatne investitore koji imaju želju uključiti širi spektar ljudi i tako osigurati 'pravedniju' energetsku tranziciju.

Foto: Pokret otoka

Raspravljat će se o sljedećim temama:

  • Inicijative građana da zajednički ulažu u obnovljive izvore energije npr. kroz energetske zadruge
  • Što su energetske zadruge i kako se građani mogu uključiti?
  • Modeli uključivanja građana u Hrvatskoj

Križevci – prva energetska zadruga građana. KLIK je osnovan kako bi pridonio razvoju energetski neovisnog grada i u tranziciji prema klimatski neutralnom gradu.

Cres – U gradu Cresu osnovana je energetska zadruga ‘Apsyrtides‘, prva takva na našim otocima. Temelji se na načelima udruživanja i suradnje svih dionika – predstavnika jedinica lokalne samouprave, poduzetnika, predstavnika obrazovnih institucija i građana.

Krk – Tajništvo za čistu energiju EU otoka (Clean Energy for EU Islands Secretariat) uvrstilo je otok Krk među deset najboljih primjera dobre europske prakse vezane uz energetsku učinkovitost i pametne otoke, odnosno regije. Energetska zadruga na otoku Krku djeluje od 2012. godine.

Stručnjaci na otočnom dijalogu:

Ivan Zoković, moderator; Sanela Mikulčić Šantić, upraviteljica je energetske zadruge 'KLIK' u Križevcima; Ugo Toić, OTRA, član uprave; Vjeran Piršić, predsjednik udruge 'EKO Kvarner'.

Više informacija o aktivnostima projekta pronađite na poveznici: Započelo provođenje projekta “Energetska tranzicija Hrvatskih otoka (ETO)”

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Partneri na projektu su Splitsko-dalmatinska županija, Općina Lumbarda, Grad Cres, LAG 5, Maslina Resort, priopćili su iz Pokreta otoka.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.