2 min. čitanja

Otočić Fenoliga i Rt Grakalovac obiluju otiscima stopala dinosaura

Otočić Fenoliga i Rt Grakalovac obiluju otiscima stopala dinosaura
Foto: Općina Medulin

ISTRA - Poluotok Kamenjak uživa veliku paleontološku važnost zbog otisaka stopala dinosaura pronađenih na otočiću Fenoligi i Rtu Grakalovcu. Procjenjuje se da na Fenoligi postoji oko 150 otisaka.

Na području Republike Hrvatske otkrivena su i istražena 23 nalazišta otisaka stopala dinosaura i jedno nalazište s otkrivenim okamenjenim kostima. Fosili dinosaura jedini su svjedoci o njihovom životu i moguće ih koristiti u interpretaciji i edukaciji te popularizaciji geobaštine.

Prvi nalaz na ovome području datira iz 1925. na Velikom Brijunu. Na području Nacionalnog parka Brijuni do danas su otkrivena četiri nalazišta. Najveće i najstarije poznato nalazište u ovom dijelu Europe otkriveno je u kamenolomu Kirmenjak gdje je pronađen 971 otisak.

Foto: Općina Medulin

Poluotok Kamenjak uživa veliku paleontološku važnost zbog iznimno rijetkih otisaka stopala dinosaura pronađenih na otočiću Fenoligi i Rtu Grakalovcu. Procjenjuje se da na Fenoligi postoji oko 150 otisaka. Tragove su na otočiću Fenoligi 1975. otkrili slovenski biolog Matjaž Gogala i geolog Rajko Pavlovec.

Ovaj je lokalitet poseban jer su na istom mjestu pronađeni otisci i mesojednih i biljojednih dinosaura i stoga što je većina otiska grupirana u staze. Iz njih je moguće odrediti način kretanja dinosaura, njihovu brzinu, veličinu te čak dobiti uvid u ponašanje.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja fosile dinosaura i njihova nalazišta proglasilo je zaštićenim dijelovima prirode. Uz one na Fenoligi i Grakalovcu Ministarstvo je zaštitilo još 22 fosila na području cijele Republike Hrvatske.

Zaštićene fosile dinosaura zabranjeno je uništavati te provoditi zahvate i radnje koji mogu dovesti do oštećenja fosila i njihovih nalazišta.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

KAD SU DINOSAURI HODALI ISTROM: Njihovi fosili proglašeni zaštićenim dijelom prirode | | Morski HR
Ukupno 24 fosila dinosaura i njihovih nalazišta na području Istre od 24. travnja će biti zaštićeni dio prirode, a tim su proglašenjem fosili dinosaura postali prvi zaštićeni fosil u Hrvatskoj,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.