2 min. čitanja

Otočani primijetili detaljna sondiranja istraživačkog broda - Evo o čemu se radi

Otočani primijetili detaljna sondiranja istraživačkog broda - Evo o čemu se radi
Foto: Vessel Finder / Marine Traffic / Screenshot

Istraživački brod 'Palagruža' već neko vrijeme privlači interes javnosti. Posebice, Lastovce i brodare oko Palagruže koji, kako kazuju, od Nove godine prate 'Palagružu' u njezinom vrlo detaljnom sondiranju morskog dna pored spomenutih otoka.

Mnogi su zainteresirani što se točno radi i zbog čega. Hrvatski hidrografski institut ima dva istraživačka broda, jedan od njih je 'Palagruža'.

Foto: Vessel Finder 

- Istraživački brod 'Palagruža' Hrvatskog hidrografskog instituta obavlja poslove hidrografskih mjerenja u sklopu provođenja OPKK projekta 'Kartiranje obalnih i pridnenih morskih staništa na području Jadranskog mora pod nacionalnom jurisdikcijom' - odgovorili su na upit portala Dalmacija Danas iz Ureda ravnateljice Hrvatskog hidrografskog instituta.

Kartiranje obalnih i morskih pridnenih staništa Jadrana s aspekta zaštite i očuvanja prirode je višeznačno i nužno potrebno, a kako bi se prvenstveno poboljšalo znanje o stanju bioraznolikosti kao temelj za učinkovito praćenje i upravljanje istom.

Optičke metode kartiranja temelje se na fotografijama i videozapisima.

Foto: Vessel Finder 

Hrvatski hidrografski institut ima dva istraživačka broda

Brodovi su namijenjeni za kvalitetno obavljanje poslova hidrografske izmjere, magnetometrijske detekcije, geoloških istraživanja podmorja, oceanografskih istraživanja te kartografske reambulacije obale i otoka s karakterističnim sadržajima istočne obale Jadranskog mora.

Kako doznajemo, 29. rujna 2022. temeljem suglasnosti Vlade Republike Hrvatske potpisan je podizvoditeljski ugovor između Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu (kao Naručitelja), koji predstavlja ravnateljica dr. sc. Živana Ninčević Gladan, i Hrvatskog hidrografskog instituta (kao Izvršitelja), koji predstavlja ravnateljica Vinka Kolić.

- Usluga kartiranja područja obalnog mora, ukupne vrijednosti 56.195.000,00 kn, koji je na temelju provedenog otvorenog postupka javne nabave Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (kao Investitor) sklopilo sa zajednicom ponuditelja koju čine: Oikon d.o.o. Zagreb, Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Hrvatski geološki institut u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu, Geodetski fakultet u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković u Zagrebu - navodi se na službenoj web stranici HHI.

Foto: B. Petričević - Marine Traffic

Detalji o 'Palagruži'

Brod 'Palagruža' izgrađen je 1975. godine u brodogradilištu Sandnessjøen - Norveška. Opremljen je suvremenom navigacijskom opremom, te hidrografskim, geološkim i oceanografskim instrumentima. Veličinom i opremljenošću sposoban za plovidbu u o teškim meteorološkim uvjetima, upotrebljava se za radove na otvorenom moru u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Brod je osposobljen i za plovidbu u Sredozemnom moru s potpunom autonomnošću od 25 dana.

Tehničke detalje o brodu možete pronaći OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.