1 min. čitanja

Otkriveno 19.000 dosad nepoznatih podmorskih vulkana!

Otkriveno 19.000 dosad nepoznatih podmorskih vulkana!
Foto: Unsplash

Tim oceanografa mapirao je u oceanima 19.000 dosad nepoznatih podmorskih vulkana koristeći podatke radarskih satelita. Otkrivaju, osim toga, zašto je važno mapirati podmorske planine.

Kao i na kopnu, i u moru postoje planine. Podmorske planine mogu nastati guranjem tektonskih ploča jedna o drugu ili erupcijom vulkana, prenosi Phys.org.

Trenutno je kartirana samo četvrtina morskog dna, što znači da ne znamo koliko podvodnih planina postoji ili gdje bi se mogle nalaziti. To može biti problem za podmornice jer ima slučajeva sudara.

Međutim, nepoznavanje podmorja donosi i druge probleme. Tako neznanje gdje se nalaze podmorske planine sprječava oceanografe u stvaranju modela koji prikazuju protok oceanske vode diljem svijeta.

U svom radu, tim napominje da drugi važni razlozi za kartiranje oceanskog dna uključuje pomoć u rudarskim naporima na morskom dnu s obzirom da podvodne planine sadrže ogromne količine rijetkih minerala.

Potpunije karte podmorskih planina također bi pomogle geolozima da bolje mapiraju tektonske ploče i geomagnetsko polje planeta. Osim toga, neke podmorske planine stanište su širokog spektra morskog života.

Najvažnije je što planine pod morem imaju vrlo snažan utjecaj na dubokomorski oceanski tok. Kako struje nailaze na podmorske planine, one ih guraju prema gore noseći sa sobom hladniju vodu te dolazi do miješanja s toplijom. To je važno također zbog sve prisutnijih klimatskih promjena, a upravo oceani apsorbiraju velike količine ugljikovog dioksida.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.