2 min. čitanja

Otkrivene fosilne kosti najvećeg pingvina koji je ikada živio

Otkrivene fosilne kosti najvećeg pingvina koji je ikada živio
Foto: Simone Giovanardi / Phys.org

Fosilne kosti dviju novoopisanih vrsta pingvina, jedan od njih za kojega se smatra da je najveći pingvin koji je ikada živio - težak više od 150 kilograma, više od tri puta veći od najvećih živućih pingvina - iskopani su na Novom Zelandu.

Međunarodni tim, uključujući istraživače sa Sveučilišta Cambridge, izvijestio je o otkriću u Journal of Paleontology. Fosili su pronađeni u 57 milijuna godina starim stijenama na plaži na Južnom otoku Novog Zelanda između 2016. i 2017. godine. Utvrđeno je da su stari između 59,5 i 55,5 milijuna godina.

Tim je koristio laserske skenere za izradu digitalnih modela kostiju i njihovu usporedbu s drugim fosilnim vrstama, letećim pticama ronilicama poput njorki i modernim pingvinima. Kako bi procijenili veličinu nove vrste, istraživači su izmjerili stotine kostiju modernog pingvina i izračunali regresiju pomoću dimenzija kosti peraje kako bi procijenili težinu.

Zaključili su da najveće kosti peraja pripadaju pingvinu koji je težio nevjerojatnih 154 kg. Za usporedbu, carski pingvini, najviši i najteži od svih živućih pingvina, obično teže između 22 i 45 kg, piše Phys.org.

- Fosili nam pružaju dokaze o životu u prošlosti, a ponekad su oni doista iznenađujući - rekao je koautor dr. Daniel Field s Odjela za znanosti o Zemlji u Cambridgeu. Tim je novu vrstu nazvao Kumimanu fordycei u čast dr. R. Ewana Fordycea, profesora emeritusa na Sveučilištu Otago.

Zašto su tadašnji pingvini bili ogromni?

Čini se da su zbog svoje veličine bili učinkovitiji u moru. Naime, veći pingvin može uloviti veći plijen, a i lakše čuva tjelesnu temperaturu u hladnom moru. To im je također možda omogućilo da se prošire po drugim dijelovima svijeta, smatraju znanstvenici.

- Kada počnemo razmišljati o ovim nalazima, ne kao o izoliranim kostima, već kao o dijelovima cijele žive životinje, tada se počinje formirati slika - smatra koautor dr. Daniel Thomas sa Sveučilišta Massey u Aucklandu.

- Velike, toplokrvne morske životinje koje danas žive mogu roniti na velike dubine. Ovo postavlja pitanje o tome je li Kumimanu fordycei imao mogućnosti kakve današnji pingvini nemaju time što je mogao doći do dubljih voda i pronaći hranu koja nije dostupna današnjim pingvinima – pita se.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Najstariji pronađeni fosili ‘ribe-guštera’ upućuju da su ta morska čudovišta preživjela masovno izumiranje
Drevne ‘ribe-gušteri’ plivale su Zemljinim oceanima prije 250 milijuna godina, mnogo prije nego što su znanstvenici mislili da su se prvi puta pojavile, otkriva nova studija. Istraživači su 2014. otkrili fosilizirane ostatke ihtiosaura na udaljenom arktičkom otoku u arhipelagu Svalbard u N…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.