1 min. čitanja

Otkriven divovski koraljni greben na Tahitiju

Otkriven divovski koraljni greben na Tahitiju
Foto: Dalibor Andres

Znanstvenici su otkrili divovski, zdravi koraljni greben u obliku ruže na više od 30 metara dubine na obali Tahitija, što je važno otkriće budući da koraljni grebeni pate od klimatskih promjena.

– To je jedan od najvećih koraljnih grebena na svijetu koji je dubok više od 30 metara. Besprijekorno stanje koralja u obliku ruže i opseg područja koje pokrivaju čine ovo vrlo neobičnim otkrićem – navodi se u priopćenju UNESCO-a koji podržava ovu znanstvenu misiju, prenosi HRT.

Greben se proteže preko tri kilometra dužine, širok je između 30 i 65 metara, a dubok između 35 i 70 metara dubok, precizira Unesco, dodajući kako su neki divovski koralji promjera dva metra.

– To je malo istraženo područje. Ono što dobro poznajemo su područja između nula i 30 metara – objašnjava za AFP Laetitia Hedouin, morska biologinja i specijalistica za koralje, iz francuskog istraživačkog centra CNRS i organizacije za istraživanje okoliša CRIOBE.

– Ovi koralji ne pokazuju znakove stresa ili bolesti, dodala je, dok su koralji bliže površini u Francuskoj Polineziji doživjeli epizodu izbjeljivanja 2019. godine, a često i morske zvijezde također mogu opustošiti koralje, proždirući ih.

– Na početku smo programa praćenja za koji se nadamo da će biti dugoročan, kako bismo bolje razumjeli zašto ovaj koraljni greben nije vidljivo stradao od klimatskih promjena i kakva je dinamika njegove populacije – zaključila je Hedouin.

Stanje znanja o oceanima i dalje je ograničeno, a samo 20 posto morskog dna na planetu je mapirano.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.