3 min. čitanja

OSVRT JURICE GAŠPARA Divljaci na moru, blago za proračun – Inspektori, samo rokajte!

OSVRT JURICE GAŠPARA Divljaci na moru, blago za proračun – Inspektori, samo rokajte!
Foto: MPPI

Odavno nismo vidjeli jedinstvo, često razjedinjenih građana u gotovo svakoj temi, kao što je podrška prema uvođenju reda u divljaštvo iznad mora, ispod i uz njega. Pokazalo se to na lokalnim izborima (ma o kojoj opciji se radilo), jer su doista dobivali oni koji su obećali zaustaviti divljanje nad pomorskim dobrom, a pokazuje se to i sad kad institucije ove zemlje KONAČNO na vidljiv način pokušavaju provesti red češćim, javnosti vidljivim i sveobuhvatnijim akcijama u kontroli plovidbe. No, da se odmah na početku razumijemo, daleko je to, daleeeeko od potrebnog, ali promjena na ugodan povjetarac poštivanja ove zemlje i njenih zakona, nauštrb sljepila na uragan divljaštva, svakako srcu godi.

U tri ili četiri akcije diljem Jadrana skupi se fina svota od preko milijun kuna naplaćenih kazni, pa bi, ako će takve akcije biti redovitije, u jedno ljeto država mogla sasvim lagano namaknuti pristojna sredstva za čitavu flotu brzih brodova s plaćenom posadom, željnom akcije. Na Jadranu se dnevno događa na stotine prekršaja i kaznenih djela koja mogu završiti tragično. A zamislite samo zaigrati se, pa pomisliti da država današnje mizerne kazne poveća dva ili tri puta?

Eto rješenja za vječitu kuknjavež o nedostatku sredstava i traljavu preraspodjelu postojećih, te za neke javne institucije dobru, ali u ovom konkretnom slučaju potpuno suludu odluku Plenkovićeve Vlade o nezapošljavanju u javnom sektoru. Za more i njegov nadzor, koje s gospodarskim pojasem čini polovinu ukupnog teritorija Republike Hrvatske, nikad nema novca! Pa, gospodo na Markovom trgu, ne zapošljavajte svjetske prvake u tetrisu i minesweeperu po potpuno nepotrebnim uredima, ukinite još manje potrebnu suvišnu administraciju (pogotovo lučkim kapetanijama), a educirajte i zaposlite mlade ljude na mjestima čuvara i kontrolora Jadrana, pa da vidite rezultate, već za godinu-dvije. E da, ne zaboravite i kontrolirati kad tko dolazi na posao i radi li uopće.

Poznato je da je udarac po džepu najučinkovitija batina svakome kome mrkva privilegija nije dovoljna. A privilegiranih na Jadranu je itekako previše. Jedni misle da su vlasnici obale, drugi da su najpametniji u ribarstvu, treći da „što će njima netko govoriti“ kako se plovi, četvrti su ionako „blizu oltaru“, pa rješavaju puno toga u tišini. A gdje su tek peti, šesti, sedmi… i tako u nedogled.

Svi misle da su drugi krivi, no o tim „malim hrvackim ćovijecima“ smo već pisali, a pametovanju takvih teško je lijepim riječima stati u kraj. Nisu puno bolji ni turisti koji dođu divljati na Jadran, ali zar možete kriviti žabu koja želi potkovu, jer je vidjela u konja istu takvu?

Ni naš posao novinara nije da uvijek kritiziramo i pišemo negativno, pogotovo ako kritika rađa kakvim-takvim plodom. Iako je čest dojam javnosti da ne rade baš puno i da ih malo gdje ima, s obzirom na katastrofalno stanje flote Lučkih kapetanija diljem Jadrana, sramotne plaće njihovih zaposlenika i preopterećenost potpuno nepotrebnom administracijom, pravo je čudo da postižu ikakve rezultate. Malo tko bi u tim uvjetima i pristao raditi njihov posao, pa treba i njih razumjeti. Zato na kraju ovog ljeta treba podvući crtu i dati im svima podršku i pozitivnu ocjenu.

Hrvatska obala je golema i treba je nadzirati, a to se ne radi samo iz Zagreba, samo ljeti ili s ovako mizernom zastarjelom i presporom flotom. Treba nam novi, stroži zakon, super-brza plovila izuzetnih maritimnih sposobnosti, nove i mlade posade s većim ovlastima i redovne ophodnje na cijelom Jadranu.

Divljaci na moru, pravo su blago za hrvatski proračun, pa bi ih slobodno trebalo uvrstiti u naša, očito prirodna, bogatstva. Želimo li zaraditi i na ovoj “gospodarskoj grani”, onda treba uložiti u ljudstvo, edukaciju i opremu. A onda? Inspektori, samo rokajte! Zarada na idiotima je najslađa zarada…

Jurica Gašpar

OSVRT JURICE GAŠPARA Zašto je „mali hrvacki ćovijek“ najveća štetočina u Jadranu?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.