2 min. čitanja

Osposobljavanje vatrogasaca Šibensko-kninske županije za gašenje i spašavanje u pokretnom simulatoru plamenih udara

Osposobljavanje vatrogasaca Šibensko-kninske županije za gašenje i spašavanje u pokretnom simulatoru plamenih udara
Foto: HVZ

VODICE - U Vodicama je ovaj tjedan započeo jednomjesečni praktični dio osposobljavanja vatrogasaca za gašenje i spašavanje u zatvorenom prostoru na pokretnom vježbalištu.

Prepoznajući važnost osposobljavanja vatrogasaca i stjecanja znanja i vještina o načinu gašenja te izbjegavanju i sprječavanju nastanka plamenih udara prilikom gašenja požara u zatvorenim prostorima, Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije je u sklopu projekta Firespill omogućila osposobljavanje vatrogasaca prema Programu osposobljavanja za gašenje i spašavanje u zatvorenom prostoru na pokretnom vježbalištu.

Program se sastoji od tri dana osposobljavanja za jednu skupinu polaznika, od čega je jedan dan teorijski i dva dana praktičnog dijela na kojem vatrogasci uvježbavaju razne opasne situacije tijekom gašenje požara i spašavanja unesrećenih u zatvorenom prostoru. Sam simulator se sastoji od dijelova koji simuliraju požare ležaja i zida, plameni udar, kuhinjski požar, požar plinskih instalacija i požar na brojaču plina te požar na stubištu.

Teorijski dio provodi se u prostorima javnih vatrogasnih postrojbi Knin i Šibenik, a praktični dio za sve polaznika je u Vodicama, na poligonu ispred javne vatrogasne postrojbe gdje je pokretno vježbalište, koje je za ovo osposobljavanje premješteno iz Državne vatrogasne škole u Zagrebu.

Osposobljavanje se provodi temeljem Sporazuma o osposobljavanju vatrogasaca na projektu Firespill kojeg su sklopili Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Državna vatrogasna škola i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije s ciljem poticanja poboljšane reakcije prekograničnih hitnih službi u prevenciji katastrofa povećanjem sigurnosne razine (akronim projekta Firespill).

Instruktori na osposobljavanju su službenici Hrvatske vatrogasne zajednice i Državne vatrogasne škole uz potporu vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Vodice, a predviđeno je da će tijekom ožujka 2023. ukupno 160 vatrogasaca Šibensko-kninske županije završiti ovo osposobljavanje.

Županijski vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić izrazio je zadovoljstvo načinom provođenja osposobljavanja ovdje u Šibensko-kninskoj županiji te angažmanom i polaznika i instruktora.

- Prilika je ovo mlađim vatrogascima da prođu kroz jedno osposobljavanje gdje se u realističnim uvjetima simuliraju situacije koje nastaju u požarima u zatvorenom prostoru, a također je prilika i onim iskusnijim da ponavljanjem znanja i vještina budu što uvježbaniji i spremniji za ovakve intervencije - kazao je Dukić.

Također je rekao da je ovo samo jedan dio međunarodnog projekta prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske, Interreg, Firespill (Fostering Improved Reaction of crossborder Emergency Services and Prevention Increasing safety LeveL), a u sklopu kojega je Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije nabavila i novo potpuno opremljeno zapovjedno-komunikacijsko vozilo te raznu spasilačku opremu za vatrogasne postrojbe diljem županije.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.