1 min. čitanja

Osa zamalo ubila alergičnog njemačkog turista na Lastovu - spasili ga u zadnji tren!

Osa zamalo ubila alergičnog njemačkog turista na Lastovu - spasili ga u zadnji tren!
Foto: Pexels

LASTOVO - Idilična se večera u sekundi pretvorila u noćnu moru i da nije bilo hrabrih lastovskih nautičara, ovaj bi ugriz ose za njemačkog turista bio koban.

Šezdesetogodišnjak je, po svemu sudeći, alergičar, pa je ubrzo pao u anafilaktički šok. Odmah je pozvana otočka liječnica koja je mu je dala propisanu terapiju.

Kako nam kažu otočani za Slobodnu Dalmaciju, nesretni njemački turist nije reagirao ni nakon treće doze lijeka, pa je doktorica ustanovila da je zbog jake alergijske reakcije u kritičnom stanju te da ga treba hitno prevesti u bolnicu. Samo kako do bolnice doći? Zbog jake bure helikopter nije bio opcija, a brodici za hitne slučajeve do Lastova je trebalo dva, dva i pol sata. Predugo da bi pacijent preživio.

I tu na scenu stupaju spasioci dana i života ovog Nijemca. Frane Škratulja ponudio je svoj deset metara dugačak gumenjak kojim inače prevozi turiste na izlete i u društvu skipera te medicinske sestre usprkos jakom vjetru i valovima za pola sata s nesretnim turistom stigao do korčulanske uvale Brna. Tamo je već čekala Hitna pomoć koja ga je prebacila u Dubrovnik gdje se zahvaljujući lastovskim herojima sada uspješno oporavlja.

No, ova situacija pokazuje koliko je nužno da neka brodica, bio to policijski brod, brodica Hitne pomoći ili Lučke kapetanije, bude stacionirana bliže Lastovu. Ovako  su svi vezani u Dubrovniku, što je životno opasno po one kojima je hitna intervencija potrebna sad, a ne za dva sata. Scenarij je ovo koji vrijedi za mnoge hrvatske otoke.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.