2 min. čitanja

Orca iz Rijeke pobijedila na najstarijoj i najvećoj svjetskoj izložbi pasa

Orca iz Rijeke pobijedila na najstarijoj i najvećoj svjetskoj izložbi pasa
Foto: Screenshot

SVIJET - Na najprestižnijoj izložbi pasa na svijetu, engleskom Cruftsu, koji se prošloga tjedna održavao u Birminghamu, u konkurenciji od 20.000 pasa pobijedio je pas iz Hrvatske!

Orca, ženka talijanske pasmine lagotto romagnolo, poznate u svijetu lovaca na tartufe, uzgojena je u Rijeci, a već je i prije ovog senzacionalnog uspjeha bila najslavniji i najuspješniji izložbeni pas uzgojen u Hrvatskoj.

Proteklih godina bila je i drugi najuspješniji pas na izložbama u SAD-u, a na Cruftsu se penjala na postolja 2020. godine, kada je bila druga u grupi lovačkih pasa. Sada je Orca, nakon što je bila najljepša od svih lagota na izložbi, osvojila tu grupu a onda briljirala i u spektakularnom finalu.

Vijest o njezinoj prvoj pobjedi u četvrtak prenijeli su svi vodeći britanski mediji, ali silno je bilo čuđenje engleskih novinara kad su shvatili da je i dan poslije na Cruftsu, u konkurenciji terijera, pobijedio hendler iz Hrvatske sa psom uzgojenim u Njemačkoj!

Blanca, ženka oštrodlakog foksterijera, također je iz Rijeke! Hrvatska je tako u nedjeljnom finalu imala dva predstavnika, što je posve nevjerojatan uspjeh za našu kinologiju, pišu 24sata.

Crufts je godinama održavan pod patronatom pokojne kraljice Elizabete. Ona je i sama znala posjećivati izložbu, a Englezima je odlazak na tu priredbu prava svečanost. U 150-ogodišnjoj povijesti izložbe na prste jedne ruke mogu se nabrojati pobjednici Cruftsa kojima vlasnici nisu bili državljani Ujedinjenog Kraljevstva.

Da nam je ekonomija uspješna poput kinologije, bili bismo najbogatija zemlja na svijetu, komentirali su oni koji znaju što znači ovaj uspjeh.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Izložba ‘Udomi pravu ljubav’ na riječkom Korzu
U srijedu, 25. siječnja, u organizaciji Društva za zaštitu životinja Rijeka, na Korzu se održalo otvorenje izložbe ‘Udomi pravu ljubav’, a u subotu će građani moći upoznati neke od predstavljenih pasa. Riječ je o izložbi fotografija pasa koji su pod skrbi Društva za zaštitu životinja Rijek…
Filipinski ljubitelji životinja na Valentinovo imali ‘spojeve’ s psima iz azila
Mary Grace Burgos, filipinska državna službenica, na Valentinovo je imala nekoliko ‘spojeva’ kojima je zajednička bila jedna stvar - svi su bili s psima koji trebaju udomitelje. - Neki od pasa spašeni su iz okrutnih obitelji ili su došli s ulice s traumatičnim iskustvima - rekla je u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.