3 min. čitanja

Orban uživa na Jadranu kojeg sanja u sklopu 'velike Mađarske', ali... pokvario mu se gumenjak kod Visa!

Orban uživa na Jadranu kojeg sanja u sklopu 'velike Mađarske', ali... pokvario mu se gumenjak kod Visa!
Foto: Unsplash / Facebook

‘Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku’, izgovorio je u svibnju, misleći na dio hrvatskog Jadrana. 2020. je Mađare nagovarao da ne idu na Jadran, piše RTL.

Samo koji dan nakon što je pred američkim konzervativcima okupljenima na Konferenciji konzervativne političke akcije izjavio:

- Mađari su odlučili da mi ne trebamo više rodova, nego da trebamo više rendžera… Manje transvestita, a više Chucka Norrisa! - predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban provodi se na Jadranu.

Prije dvije godine u srpnju Orban je zbog pandemije COVID-a 19 svojim građanima predstavio svoj slogan: “Više Balatona, manje Jadrana!”, kako bi ih odgovorio od ljetovanja u Hrvatskoj. Mađari ga nisu tada poslušali kao, po tom pitanju, nikada prije niti ikada poslije.

Doduše, njegovog ministra vanjskih poslova Petera Szijjárta istraživački portal Atlatszo još tog istog ljeta, 2020., uhvatio je kako krši Orbanov poziv, snimljen je na krstarenju Jadranom na jahti.

Pandemija još traje, dapače, u Hrvatskoj je ovo ljeto epidemiološko kudikamo gore nego ijedno od prethodnih, ali ovog ljeta i Orban se ukazao na Jadranu. Bio je on na Jadranu i 2020., ali prije nego što je sunarodnjake pozvao neka te godine ljetuju na Balatonu umjesto na Jadranu.

Viktor Orban u Dalmaciji uživa u gostoprimstvu, kao što se može vidjeti iz objave bračke Konobe Gajeta na Instagramu, a Slobodna Dalmacija prenijela riječi svog bivšeg suradnika Borisa Vrkića da je Orban imao nekih manjih problema na Visu.

Foto: Instagram

Viktor Orban inače godinama ne skriva koliko obožava Jadran. Toliko da se u niz navrata razbacivao izjavama koje su čiste pretenzije na teritorij Republike Hrvatske.

- Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku - izgovorio je to u svibnju u kontekstu fosilne energetske krize u Europskoj uniji zbog sankcija Rusiji koja je do tada već dva i pol mjeseca rušila i ubijala po Ukrajini.

Ili ono iz 2019. kada je Mađarska slavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.

Iredentističku tezu o “otetih dvije trećine teritorija” u što spada i najveći dio Hrvatske, na društvenim mrežama podijelio je tada i Orban, koji nikada nije skrivao da ne može prežaliti teritorijalni gubitak Mađarske, premda je imao više od sto godina za preboljeti to preslagivanje teritorija kao posljedicu Prvog svjetskog rata.

U dio Hrvatske koji je, ako pitate Orbana, Mađarska tada “izgubila”, spada i dio Jadrana od Rijeke do malo prije Starigrada pod Velebitom.

Republika Hrvatska u pravilu se pretvarala da ne primjećuje Orbanove nostalgične poruke za “Mađarskom do mora” koje više nema već 102 godine. 2019. održao je sastanak predsjedništva svoje stranke Fidesz ispred velikog panoa s kartom “velike Mađarske”, one kakva je postojala prije 1920.

Povijesnom kartografijom razbacivao se i nekoliko godina ranije, pred Europskom komisijom. Ali, u svibnju Vlada Republike Hrvatske više nije mogla ignorirati, pa je ministarstvo vanjskih poslova objavilo da “osuđuje teritorijalne pretenzije”, pišu RTL Vijesti.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Viktor Orban, tip koji je više puta prisvajao Jadran Mađarskoj, ljetuje na Braču | | Morski HR
Mađarski predsjednik Vlade Viktor Orban ljetuje na Braču. Fotografirao se s osobljem jedne konobe u Milni. “Bila nam je čast ugostiti gospodina Viktora Orbana”, napisali su ispod fot
Orban pred Ursulom von der Leyen o Hrvatskoj: “Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku” | | Morski HR
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer se sastala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zbog mađarskog protivljenja zajedničkom embargu Unije na rusku naftu. Von der Leyen je
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.