2 min. čitanja

OPSADA ŠIBENIKA Spomen na dan kad su Šibenčani dvije tvrđave izgradili samo za dva mjeseca!

OPSADA ŠIBENIKA Spomen na dan kad su Šibenčani dvije tvrđave izgradili samo za dva mjeseca!
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK - Prije točno 375 godina na Tvrđavi sv. Ivana odvila se odlučujuća bitka u kojoj su Šibenčani višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače,  predvođene Husein pašom Tekelijom,  nakon jednomjesečne opsade teško porazili.

U spomen na taj slavni povijesni događaj zbog kojeg su Tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene u samo dva mjeseca, u subotu,  10. rujna,  na Tvrđavi sv. Ivana,  Šibenska gradska straža uprizorit će „Opsadu Šibenika 1647.“, rekonstrukciju povijesne bitke za Šibenik.  Pomoći će im kolege iz hrvatskih povijesnih postrojbi, kao i oni iz Bosne i Hercegovine. Za podsjetiti je da je moćnu šibensku obranu vodio barun Christoph Martin von Degenfeld, po kojem Tvrđava Barone i nosi ime.

Program počinje u subotu, 10. rujna,  u 17,30 sati na Poljani gdje će se povijesne postrojbe najprije postrojiti,  pa će, nakon mačevanja,  proći starom gradskom jezgrom i rivom, da bi na Tvrđavu sv. Ivana stigle u 19,15 sati.

Na najvećoj i najvišoj šibenskoj kopnenoj utvrdi građanima će se potom predstaviti viteške skupine,  a slijedi prijava šibenskom knezu.

U 20,15 sati,  plesna skupina Kontea izvest će srednjovjekovne plesove, a onda će, s početkom u 20,45 sati vatreni show prirediti Koprivnički mušketiri i haramije. U 21,15 sati na redu je uprizorenje ključne bitke i obrane Šibenika u Kandijskom ratu1647. godine. Nakon borbe, za glazbeni dio programa na pozornici sv. Ivana pobrinut će se šibenski bend Teke Yeke.

U programu,  uz Šibensku gradsku stražu,  sudjeluju još Kliški uskoci, Vitezovi Vranski, Vitezovi kralja Zvonimira, Plesna skupina Kontea, Požeška građanska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Lička pukovnija, Vitezovi hercega Stjepana Kosače i Jajački vitezovi. Ukupno je to više od 70 sudionika povijesnih postrojbi.

- Ulaz na Tvrđavu sv. Ivana,  10. rujna,  za Šibenčane i goste bit će slobodan od 18 sati. Zvijezda, odnosno južni dio Tvrđave bit će otvoren do 22 sata, dok će sjeverni dio, takozvana kliješta,  na kojemu će se i odvijati čitav program, biti otvorena do 24 sata. Parking kod Tvrđave Barone bit će otvoren, dok prolaz vozilima prema Tvrđavi sv. Ivana neće biti moguć -najavio je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

„Opsadu Šibenika 1647.“ organiziraju Turistička zajednica grada Šibenika i Šibenska gradska straža uz potporu Grada Šibenika i Tvrđava kulture Šibenik.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.