2 min. čitanja

Oporavilište za kornjače: "Želve su bile uznemirene ljudima, imaju jake čeljusti i ugriz tri puta jači od ljudskog"

Oporavilište za kornjače: "Želve su bile uznemirene ljudima, imaju jake čeljusti i ugriz tri puta jači od ljudskog"
Foto: Šibenik Meteo / Ilustracija

Zbog napada glavate želve na kupače na području Zadra i Splita, iz Aquariuma u Puli, gdje je i oporavilište za zaštićene morske kornjače objavili su da ih je kontaktirao velik broj medija te su stručno mišljenje odlučili podijeliti s javnošću.

Glavate želve solitarne su životinje koje obitavaju na 1-2 km od obale gdje se hrane organizmima s morskog dna. Poznato je da se ne zadržavaju u blizini obale, pogotovo ne u plićaku, stoga sumnjamo da se radi o jedinci/jedinkama koje su bile uznemirene, ugrožene ili ozlijeđene, a moguć uzrok tome je i intenzivan pomorski promet.

Na snimkama objavljenim u medijima, vidi se da je jedinka u plićaku vidno uznemirena od strane kupača. Glavate želve imaju vrlo jake čeljusti tzv. kljun kojima kidaju svoj plijen te im je ugriz 3 puta jači od ljudskog.

Pretpostavljamo da se u slučaju unesrećene žene napadnute s leđa, također radi o jedinci koja je bila izuzetno uznemirena te se osjećala ugroženom.

Važno je naglasiti da su to divlje životinje, strogo zaštićene zakonom te je zabranjeno bilo kakvo uznemiravanje.

Ako opazite morsku kornjaču u vašoj blizini, udaljite se, ne ometajte jedinku, a ako sumnjate da je ozlijeđena, nazovite 112 te će se stručne službe pobrinuti za njen oporavak, poručuju iz Aquariuma u Puli.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Stručnjak pojasnio: Morske kornjače ne napadaju, ako vas je ugrizla, branila se!
Morska kornjača, glavata želva, u plićaku na plaži otoka Čiova ugrizla je kupačicu za leđa i ostavila crveni trag promjera desetak centimetara. Napadi morske kornjače u Jadranu vrlo su rijetki, a razlog je samoobrana što je i ovdje bio slučaj. Morska kornjača samo se branila se od ljudskog dodira.…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.