2 min. čitanja

Općina Sali na Dugom otoku pozitivan i hvalevrijedan primjer brige za obitelji

Općina Sali na Dugom otoku pozitivan i hvalevrijedan primjer brige za obitelji
Foto: Boris Kačan

Pozitivan primjer brige za obitelji je općina Sali na Dugom otoku koja je rekorder u Hrvatskoj po naknadama što ih daje za novorođeno dijete: svaka obitelj koja dobije dijete dobiva 60.000 kuna - gotovo osam tisuća eura, u šest jednakih godišnjih rata.

Negativni demografski prirast problem je većeg dijela Hrvatske, a posebno pogađa otoke. Na Dugom je otoku malo više od tisuću i 500 stanovnika, od čega ih u mjestu Sali živi oko 650. Naknada za svako novorođeno dijete uvedena je 2017. godine, a sada iznosi nešto manje od 8 tisuća eura.

Boravak najmlađih otočana u novom vrtiću također sufinancira općina, a izdvaja se i za božićne poklone te školske radne bilježnice. Ukratko, izdvajanja za djecu čine velik dio mjesnog proračuna, što mnogo znači i malenima i njihovim roditeljima.

- Djeca dobivaju jedan bolji tretman, mogu dobiti kvalitetnije usluge, kvalitetniju hranu za bebe, kvalitetnija kolica mogu se kupiti. Velika je stvar zbog toga što je na otoku sve skuplje i samim time taj novac znači dosta - rekao je Sebastijan Raljević, otac jednogodišnjakinje.

Još jedan podatak koji se često zaboravlja - otočanima je skuplje baš sve, od osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština do goriva i građevnog materijala. Uz to, sve što se u gradu uzima zdravo za gotovo, poput izvanškolskih aktivnosti za najmlađe, postaje pravi pothvat. No ipak, u Salima je popriličan broj djece.

- Kad gledamo čisto statistički od 2017. godine se rađa preko deset djece godišnje u općini. Ako gledamo koliko je učenika u osnovnoj školi, u osam razreda osnovne škole samo tri razreda imaju deset i više djece. Mislim da je najveći značaj te potpore da olakša život i djeci i roditeljima i da oni ostanu na otoku, što je cilj te mjere - kazao je za Regionalni dnevnik Zoran Morović, načelnik općine Sali.

Tako roditelji dvoje ili više djece primaju već vrlo velike iznose, uz pomoć kojih se može pokrenuti kakav poslić, ili opremiti i modernizirati već postojeći, što će olakšati otočni život odraslima i osigurati bezbrižno djetinjstvo najmlađima.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.