2 min. čitanja

Općina Omišalj organizira Info dan o arheološkim parkovima

Općina Omišalj organizira Info dan o arheološkim parkovima
Foto: Općina Omišalj

OMIŠALJ – Na arheološkom lokalitetu Mirine – Fulfinum u Općini Omišalj 14. lipnja s početkom u 9 sati održat će se Info dan u sklopu projekta TRANSFER, koji se provodi u sklopu programa Interreg Adrion.

Cilj ovog događaja je povećanje sudjelovanja i interesa lokalnih zajednica i relevantnih dionika te ojačavanje kulturnog identiteta. Kako bi se izgradila svijest o važnosti arheoloških područja i prenio koncept njihove integrirane zaštite i valorizacije u sklopu projekta, na događaju će biti predstavljeni ciljevi i aktivnosti projekta te će biti ilustrirana potreba za participativnim pristupom u upravljanju arheološkim parkovima.

Foto: Općina Omišalj

Općina Omišalj, kao jedan od dvanaest partnera projekta TRANSFER, sudjeluje u izradi dokumenta Zajedničkog održivog modela upravljanja iz kojeg je proizašao plan upravljanja arheološkog parka Mirine – Fulfinum. U sklopu projekta općina također sudjeluje u Pilot akcijama koje će se provoditi u 6 arheoloških parkova uključujući i Mirine-Fulfinum. Lekcije naučene iz Pilot akcija, zajedno s inputima lokalnih zajednica, relevantnih dionika i iskustvom mladih tijekom studijskih posjeta, koristit će se za konačnu reviziju Zajedničkog modela. Osim navedenih aktivnosti, općina će sudjelovati u razvoju i implementaciji aplikacije za virtualnu stvarnost koja će omogućiti virtualnu šetnju arheološkim područjem Mirine – Fulfinum.

Projekt TRANSFER, u kojem Općina Omišalj sudjeluje kao jedan od 12 partnera, sufinanciran je kroz europski transnacionalni program ADRION, koji promovira suradnju između 8 država: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Opći cilj Programa transnacionalne suradnje je jačanje europske integracije među partnerskim državama putem inovativnih politika i upravljačkih procesa te povećanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije Programskog područja korištenjem bogatih prirodnih, kulturnih i ljudskih resursa u okruženju Jadranskog i Jonskog mora.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.